Със своя примамлив външен вид и отлични вкусови качества ягодите си осигуряват място в списъка на любими храни на мнозина. Известно е, че горските плодове са богати на антиоксиданти, ягодите не правят изключение. Те са добър източник на витамин С, витамини от В група, минералите калий, желязо, магнезий, а според лекарите трябва да се хапват често и по много, защото са полезни за гърлото, мозъка и сърцето.
Лесно тирамису
ПРОДУКТИ: 1 пакет бишкоти, 2 бр. инстантен крем с вкус на ягода (без варене), 800 мл прясно мляко, 400 г ягоди, захар на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кремът се смесва с прясното мляко и се разбива до получаването на еднородна смес. Бишкотите се потапят за малко в ягодов компот или подсладена вода, след това се редят в тава, висока поне 8 см, и върху тях се разпределя част от готовия крем. Ягодите се нарязват на филийки и след това се подреждат върху крема. Десертът се реди по този начин, докато свършат продуктите, като накрая се украсява с ягоди. Вместо в тава може да го подредите в малки прозрачни чаши, за да се виждат отделните пластове.
Постен неаполитански кейк
ПРОДУКТИ: 300 г кашу, 150 г пресни ягоди, 150 г мед, 100 г кокосово масло, 40 г какаово масло, 30 г какао, 1 ванилия, сокът от 1 лимон. За топинга: 100 г кокосово масло, 30 г какао, 3 с. л. мед, 1 ванилия.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кашуто се накисва във вода за 24 часа. След това се отцежда и се пюрира със сока от лимон, 100 г мед, кокосовото масло и ванилията. Сместа се разделя на три равни части. Към едната се добавят останалият мед, какаото и какаовото масло и се разбърква. Прехвърля се във форма за печене (с диаметър 22 см), с пергаментова хартия на дъното. Прибира се в хладилник за 20 минути да стегне. Ягодите се пюрират, прецеждат се и се добавят към втората част, разбърква се добре. Сместа се изсипва във формата върху охладения какаов блат и се заглажда. Прибира се в хладилник за още 20 минути. След това върху ягодовата смес се разстила и третата част от сместа – натуралната, и отново се охлажда. Кокосовото масло се разбърква с какаото, меда и ванилията. Сместа се разпределя върху десерта. Прибира се в хладилник за една нощ, след това се нарязва и се сервира.
Чийзкейк с крема сирене
ПРОДУКТИ: 240 г оригинални бисквити „Орео“, 40 г краве масло, 350 г крема сирене, 100 г кристална захар, 2 с. л. екстракт от ванилия, 250 мл йогурт, 1 пакетче желатин на прах (11 г), 250 г пресни ягоди.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Смелете 160 г бисквити „Орео“ в блендер на фини трохи. Добавете маслото и смесете добре. Изсипете сместа във форма за торта с диаметър 18 см и притиснете добре. Натрошете останалите 80 г бисквити на едро и ги оставете настрана. Сипете 3 с. л. вода в малък съд и добавете желатина. Поставете в съд с топла вода и леко затоплете, докато се разтопи. Разбийте крема сиренето със захарта и ванилията до получаване на гладка смес. Добавете йогурта, след това желатина и разбъркайте. Добавете останалите бисквити в получената смес и я изсипете във формата за торта върху бисквитите. Охладете чийзкейка в хладилник за 3 часа, или докато стегне.
Украсете с плодове и парченца бисквити.
Лека торта
ПРОДУКТИ: 4 яйца, 1 пакетче ванилова захар, 200 г захар, 200 мл олио, 400 г ягоди, 450 г брашно, 1 1/2 с. л. бакпулвер, 100 г орехи, кората от 1 лимон, 1 щипка сол, олио за намазване. За крема: 200 г крема сирене, 100 г краве масло, 1 пакетче ванилова захар, 200 г ягоди, 200 г пудра захар, кората от 1 лимон.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Яйцата се разбиват със захарта и ваниловата захар. Добавят се олиото и пюрираните ягоди и се разбива отново. Брашното, настърганата лимонова кора, бакпулверът и солта се смесват. Прибавят се към ягодовата смес и се разбърква добре, за да няма бучки. Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена форма за печене с махащо се дъно, покрита с пергаментова хартия. Пече се 40 минути на 160 градуса. Охлажда се и се реже на три блата. Кремът се приготвя, като сиренето се разбива с маслото и ваниловата захар. Добавят се пасираните ягоди и настърганата лимонова кора. Захарта се сипва на два пъти, като се разбърква. Единият блат се слага във форма за торта с махащо се дъно и се намазва с част от крема. Отгоре се слага вторият блат, следва крем, блат и отново крем. Тортата се оставя в хладилник за 4 часа и се изважда от формата. Орехите се запичат за 10 минути в загрята на 180 градуса фурна. Охлаждат се, накълцват се и с тях се „облепват“ стените на тортата.
Все още няма коментари