Макар тазгодишната черешова реколта у нас да е бедна, рецептите за сладкиши с пролетните плодове си заслужават още сега да изтичате и да си купите поне килограм от тях. Освен вкусни, черешите са и изключително полезни, особено за перисталтиката на червата. Съдържат естествена захар и затова сладкишите, в които участват, могат спокойно да се нарекат диетични.
Баница
ПРОДУКТИ: 6 точени кори, 500 г череши, 150 г крема сирене, 100 г захар, 1 жълтък, 80 г краве масло, 100 г бисквити. За поръсване: 3 с. л. захар, 1/2 ч. л. канела, 1 ванилия.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Костилките на черешите се отстраняват. Крема сиренето се разбива с жълтъка и захарта. Канелата се смесва с ванилията и 3 с. л. захар. Две кори се мажат с разтопено масло, поръсват се с канелена смес и се слагат една върху друга. Намазват се с част от крема. Отгоре се слагат череши и се натрошават бисквити. Завива се руло. По този начин се оформят още две рула. Тавата се намазва с разтопено масло. Едното руло се навива в средата. Около него се завиват другите две. Баницата се намазва с останалото масло. Пече се на 160 градуса за 30 минути. Нарязва се и се сервира, като по желание се поръсва с пудра захар.
Руло с маскарпоне
ПРОДУКТИ: 600 г брашно, 1 яйце, 250 мл прясно мляко, 40 г краве масло, 20 г жива мая, 1 щипка сол, 3 с. л. захар. За плънката: 500 г череши, 250 г маскарпоне, 3 жълтъка, 50 г захар, 1 ванилия, 1 белтък за намазване, маково семе за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: От черешите се отстраняват костилките. Маята се натрошава в купа, към нея се прибавят 1 лъжица от захарта за тестото и 50 мл от загрятото прясно мляко. Поръсва се с щипка от брашното и се оставя да втаса. Маслото се разтопява в микровълнова фурна. В голяма купа се сипват брашното, солта и останалата захар за тестото и се разбърква. Налива се шупналата мая. Слага се маслото, чуква се яйцето, налива се останалото прясно мляко и се разбърква добре. Замесва се меко и еластично тесто. Оставя се да втаса в купа, покрито с фолио за свежо съхранение, докато удвои обема си. После се разточва във форма на правоъгълник. В купа за кратко се разбива с миксер маскарпонето. Прибавя се захарта за плънката, разбива се отново за кратко, след това се слагат жълтъците, пак се разбива за кратко и накрая се поръсват семенцата от шушулката ванилия. Разбърква се. Добавят се черешите и пак се разбърква. Тестото се прехвърля върху хартия за печене. От двете страни по дължина се режат ресни. По средата се изсипва плънката. Ресните се сплитат, така че да се затвори рулото. Прехвърля се, заедно с хартията, в тава и се оставя да втаса още веднъж –около 30 минути. След това се намазва с разбит белтък и се поръсва с мак.
Пече се в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, за 30 минути.
ТИРАМИСУ
ПРОДУКТИ: 200 г извара, 200 г заквасена сметана, 5–6 с. л. захар, 500 г череши, 2 ч. л. инстантно кафе, 2–3 с. л. коняк, 300 г бишкоти, 1/2 шоколад (50 г).
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Изварата, сметаната и захарта се разбиват с миксер за около 8 минути, докато се получи смес, подобна на майонеза. В подходящ съд се изсипва инстантното кафе, наливат се 1 ч. ч. гореща вода и конякът и се разбърква, така че кафето да се разтвори. Оставя се да се охлади и с получената течност се напояват за кратко една по една бишкотите. Подреждат се в подходящ правоъгълен съд, поливат се с крема и процедурата се повтаря още два пъти. Черешите се почистват от костилките, 10–15 се отделят за украсата, а останалите се смилат. Изсипват се в изварено-сметановата смес и се разбива с миксер 2–3 минути. Върху готовия десерт се настъргва шоколад и се украсява с отделените цели череши. Преди консумация тирамисуто трябва да отлежи в хладилник 7–8 часа, покрито с фолио.
ЛЕСЕН ПАЙ
ПРОДУКТИ: 1 яйце, 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. кисело мляко, 2 ч. ч. брашно, 1 бакпулвер, 1/2 ч.л. сода, 1/3 ч.ч. олио, 1 ванилия, 200 г череши.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Всички продукти се разбъркват добре, без значение от последователността им на добавяне. Сместа се изсипва в намаслена тавичка. Черешите се почистват от костилките и се подреждат върху сместа. Десертът трябва да престои 20 минути. Пече се в умерена фурна до златист загар.
Все още няма коментари