Лятото е не само сезонът на почивките, но и на зимнината. В най-топлите дни трябва да помислим за трапезата си по време на най-студените. Изобилието от плодове ни дава възможност да развихрим въображението си и да приготвим различни видове сладка, с които да гарнираме мекиците, палачинките и десертите си през цялата година.
От пъпеш
ПРОДУКТИ: 1 пъпеш (960 г почистен), 1 кг захар, 40 г пресен джинджифил, 10 г бурбонска ванилова захар, 1 пакет добавка за консервиране, 1 пакетче лимонови корички.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пъпешът се обелва и се почиства от семките. Нарязва се на кубчета. Добавката за консервиране се разбърква с 2 с. л. захар. Изсипва се при пъпеша и се загрява, докато кипне. След като заври, се сипват останалата захар, ваниловата захар, лимоновите корички, сокът от настъргания джинджифил и се разбърква. Сладкото се вари 3–5 минути. Докато е още топло, се налива в малки стерилизирани бурканчета, които се затварят, обръщат се и се оставят така за 5 минути.
Цитрусов микс
ПРОДУКТИ: 3 лимона, 3 портокала, 6 ч. ч. захар, 6 ч. ч. вода.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Цитрусите се измиват много добре и се нарязват на полумесеци. Сърцевината (вътрешната част на полумесеците заедно със семките) се изрязва. Поставят се в марля. Останалата част заедно с кората се нарязва на кубчета. Плодовете и марлята се заливат с водата и се варят 25–30 минути. След това се изважда марлята и се изстисква добре при плодовете, за да се извлече пектинът. Изхвърля се. Добавя се захарта и къкри на слаб огън, докато се сгъсти. Не трябва да е твърде гъсто, нито твърде рядко. Проверява се върху студена чиния, не трябва да се разтича. Бурканите се слагат във фурна на 100 градуса за 10 минути, за да се стерилизират. Сладкото се разпределя в тях и бурканите се затварят.
Ягоди с грейпфрут
ПРОДУКТИ: 600 г ягоди, 400 мл фреш от грейпфрут, 2 пакетчета лимонена киселина, 1 кг захар, 50 мл портокалов ликьор, 2 шушулки кардамон, 2 пакетчета добавка за консервиране.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Ягодите се измиват и се слагат в голяма тенджера. Добавя се лимонената киселина и се наливат прецеденият сок от грейпфрут и ликьорът. Прибавят се 2 с. л. захар, смесена с добавката за консервиране и стрития кардамон. След като сместа заври, се сипва останалата захар и се готви 3–5 минути. Отпенва се. Готовото сладко се разпределя в стерилизирани бурканчета, които се затварят, обръщат се и се оставят така за 5 минути.
Морковена наслада
ПРОДУКТИ: За изваряването: 3 кг моркови (по-крехки), 2-3 л студена вода. За сладкото: 1-1,5 кг захар, 1-1,250 л студена вода, 7-8 бр. карамфилчета, 3 листа индрише, 1 к. л. лимонтузу.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Почистените, нарязани на малки кубчета моркови се заливат със студената вода, така че течността да ги покрие, и се оставят да се варят. След като водата кипне, се варят около 10 минути. Водата се изсипва и пак се заливат със студена вода - около 1 л до 1,250 л. Захарта се добавя, когато сместа заври, разбърква се и щом се разтопи и започне пак да ври, се намалява силата на огъня. Добавят се карамфилчетата. След около 30 минути вече се вижда как парченцата моркови стават „прозрачни" и „кехлибарени". Добавят се листата индрише и разтвореното в около 200 мл лимонтузу. Вари се на слаб огън още 10-15 минути. Сладкото трябва вече да е гъсто и да прави „черта" при разбъркване. Изчаква се малко да изстине. Във всеки буркан се слагат по едно от сварените карамфилчета и индрише.
Все още няма коментари