Макароните са се появили преди хиляди години, но за тяхна родина се счита Италия. Рим е от първите мегаполиси в света, а когато населението му надхвърля 1 милион души, римляните измислят нов начин да съхраняват тестото – като го изсушават. Днес са познати над 300 разновидности на пастата и хиляди рецепти за приготвянето й.
Мързеливи спагети
ПРОДУКТИ: 400 г спагети, 400 г домати на кубчета (от консерва), 1 малка глава лук, 3 скилидки чесън, 1/2 връзка пресен босилек, 1 л зеленчуков бульон, 3 с. л. зехтин,
1 ч. л. сух риган, сирене за поръсване, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пастата се слага в тенджера. Прибавя се нарязаният на полумесеци лук. Наливат се бульонът, доматите и зехтинът. Овкусява се с наситнените босилек и чесън, ригана, сол и черен пипер. Похлупва се и се кипва. След това капакът се маха и пастата се готви още 10–12 минути, като периодично се разбърква. Поднася се, поръсена с малко зехтин, настъргано сирене „Пекорино“ и черен пипер.
Лингуини с тиквички
ПРОДУКТИ: 400 г паста „Лингуини“, 80 г зелени маслини (без костилки), 80 мл зехтин, 2 зелени тиквички, 4 скилидки чесън, 1 връзка пресен лук, 1/2 връзка магданоз, 1/2 ч. л. лют пипер (на люспи), сол и пипер меланж на вкус, пармезан за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пастата се вари в подсолена вода, докато стане „ал денте“. С помощта на белачка от необелените тиквички се изрязват тънки дълги ивички. Пресният лук, чесънът и магданозът се накълцват, а маслините се разполовяват по дължина. Тиквичките се запържват за кратко в зехтина, прибавят се чесънът, пресният лук, маслините и магданозът. Разбърква се и се овкусява с лют пипер. Добавя се пастата, както и един черпак от водата, в която се е варила. Овкусява се със сол и пипер меланж.
Разбърква се. Сервира се, поръсена с пармезан.
Пене с пилешко на фурна
ПРОДУКТИ: 600 г пилешки гърди, 500 г паста „Пене ригате“, 400 г пасирани домати (от консерва), 200 г кашкавал, 100 г спанак, 50 г сирене, 60 мл зехтин, 3 скилидки чесън, 1 щипка индийско орехче, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пастата се сварява в подсолена вода и се отцежда. Докато е още топла, към нея се добавят 40 мл зехтин, черен пипер на вкус и настърганият кашкавал. Пилешкото се намазва със зехтин и се овкусява със сол и черен пипер. Изпича се на грил тиган от двете страни до готовност и се нарязва на кубчета. Чесънът се нарязва наситно и се запържва в около 20 мл зехтин. Добавя се спанакът и щом намали обема си, се наливат доматите. Когато сосът се редуцира леко, се прибавя пилешкото и се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче. Пастата се разбърква с доматения сос, прехвърля се в намазнена тава и се поръсва с настърганото сирене. Запича се за 10-15 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор.
Талиатели с манатарки
ПРОДУКТИ: 300 г прясна паста талиатели, 30 г сушени манатарки, 200 мл готварска животинска сметана, 50 г пармезан, 40 г краве масло, 1 щипка морска сол за варенето, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маслото се сгорещява в тиган и в него се запържват манатарките, предварително накиснати във вода. Налива се сметаната, овкусява се със сол и черен пипер и се оставя да къкри на слаб огън за 5 минути. Пастата се сварява във вряща подсолена с морската сол вода за около 2-3 минути. Към сметановия сос се прибавя настърганият пармезан и се разбърква. Слага се пастата и ако е необходимо, се налива малко от водата, в която е варена. Сервира се веднага, поръсена с настръган пармезан.
Все още няма коментари