В най-празничния месец от годината имаме навика да злоупотребяваме с храната, но като ще преяждаме, поне да е с домашно приготвени вкуснотии. Рафтовете на магазините преливат от атрактивни сладкиши, но всички те са пълни с оцветители, подобрители и консерванти, от които не само че лесно се пълнее, но се вдига кръвно и холестерол. За сметка на това можем да си приготвим дори по-апетитни у дома, а на всичкото отгоре ще ни излезе и по-евтино.
С какао
ПРОДУКТИ: 250 г краве масло (на стайна температура), 300 г захар, 2 яйца, 350 г брашно, 80 г натурално какао, 1 пакетче ванилова захар, 1 щипка сол, 1 ч. л. бакпулвер, пудра захар за разточване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маслото се разбива с миксер, прибавя се захарта и отново се разбива до получаване на крем. Сипва се ваниловата захар и пак се разбива за кратко. Едно по едно и при непрекъснато бъркане се добавят яйцата. Брашното се смесва с бакпулвера, солта и какаото, сипва се към маслената смес и всичко се разбърква до хомогенизиране. Тестото се разточва върху поръсен с пудра захар плот и от него се изрязват сладки с формата на малки и големи звезди. Пекат се 7–8 минути в загрята на 170 градуса фурна.
Портокалови
ПРОДУКТИ: 280 г брашно, 100 г захар, 2 яйца, 50 мл зехтин, 2 с. л. прясно мляко, кората от 2 портокала,
2 с. л. бакпулвер, 2 с. л. какао, 2 ч. л. канела, 1 ч. л. карамфил, 1 щипка бахар. За глазурата: 250 г пудра захар, 40 мл сок от портокал, 1 с. л. портокалов ликьор.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Брашното се смесва със захарта, какаото, канелата, бахара, карамфила и бакпулвера. Добавя настърганата портокалова кора и се разбърква. Прибавят се зехтинът, млякото и яйцата. Разбърква се, тестото се оформя на топка, увива се във фолио и се оставя в хладилник за 30 минути. След това се разточва върху набрашнен плот на кора с дебелина 1,5-2 см. Изрязват се сладки с формата на ромб. Подреждат се в тави и се пекат в загрята на 170 градуса фурна с вентилатор за 6 минути. Портокаловият сок и ликьорът се смесват с пресятата пудра захар. Сладките се покриват с глазура и се оставят да изсъхнат.
Джинджифилови
ПРОДУКТИ: 225 г краве масло, 475 г брашно, 225 г мед, 2 ч. л. сода за хляб, 1 с. л. канела, 1/4 ч. л. сол, 1 1/2 ч. л. стрит карамфил, 1 с. л. джинджифил на прах, 200 г кафява захар, краве масло за намазняване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В голяма купа се разбиват размекнатото масло, захарта, канелата, карамфилът, джинджифилът и солта до получаване на пухкава смес. Добавят се содата, разтворена в 2 ч. л. вода, и медът. Изсипва се половината от брашното, като продължава да се разбива. Постепенно се добавя останалото брашно, като се замесва малко твърдо, но не сухо тесто. Оставя се да почине на стайна температура около час. Тестото се разделя на три равни части. Всяка част се поставя между два листа хартия за печене. Върху нея се разточва с точилка всяка от трите части тесто до дебелина около 0,5 см. Разточеното тесто се оставя в хладилник заедно с хартията за 2–3 часа. Внимателно се отделя всяка от трите части от тестото. С формички за сладки – сърца, звезди и човечета, внимателно се оформят сладките. Поставят се една по една в предварително намазани тави. Пекат се около 7 минути на 180 градуса и се поставят върху гладка повърхност, за да изстинат.
Меденки с орехи
ПРОДУКТИ: 2 бр. яйца, 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. олио, 4 с. л. мед, 1/3 пакетче канела, 1 ч. ч. смлени орехи, 1 ч. л. сода бикарбонат, 200 г брашно.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Яйцата се разбиват. Добавят се захарта, олиото, медът и содата и пак се разбива с миксер. Добавят се орехите и канелата. Бъркалките се сменят с такива за тесто. Прибавя се брашно и се бърка до получаването на средно лепкаво тесто. Оформят се кръгли плоски сладки, като в средата може да се сложи половин орех. Редят се в тава, покрита с хартия за печене, и се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 12 минути или до получаване на златист цвят.
Все още няма коментари