През почивните дни имаме много свободно време, това са дните, в който най-често приготвяме мусака или се завъртаме в кухнята, за да спретнем една домашна торта. В делничните дни обаче често страдаме от липса на време и се питаме “Какво да приготвя набързо за вечеря?” или пък “Какво да приготвя за 15 минути?”. Има редица бързи, лесни и много вкусни рецепти, които са готови ако не за 15 минути, то най-много за половин час. Те спасяват всяка домакиня, когато готвенето е само задължение.
Пиле в сос
ПРОДУКТИ: 800 г пилешки гърди, 100 г топено сирене, 100 мл течна сметана, 2 с. л. бяло вино, 1 ч. л. вегета, черен пипер и сол на вкус, сок от половин лимон, 2 с. л. зехтин, 10 листа от салвия.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маринатата се приготвя, като зехтинът, лимоновият сок и накъсаните листа от салвия се разбъркват. Пилешките гърди се поръсват с черен пипер и сол, поливат се с маринатата и престояват 2 часа. След това се поставят в предварително загрят дълбок тиган заедно с маринатата, поръсват се с вегета и се задушават 20 минути на слаб огън. Отгоре се нареждат парчета топено сирене, прибавя се сметаната. Налива се бялото вино и се задушава още 10 минути.
Кюфте за цялото семейство
ПРОДУКТИ: 1 кг сварени картофи, черен пипер и сол на вкус, 4-5 стръка магданоз, 1 ч. л. чубрица, 1 яйце, 1 глава лук, 6-7 кисели краставички, 7-8 печени чушки, 100-150 г кашкавал, 500 г кайма, доматено пюре и масло за намазване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Каймата се омесва с нарязания лук, солта, чубрицата, яйцето и наситнения магданоз. Омесената кайма се прехвърля в тава и се изпича във фурна. Запеченото голямо кюфте се намазва с доматено пюре. Отгоре се настъргват на едро ренде половината сварени картофи. Киселите краставички и чушките се нарязват на ивички и се подреждат върху кюфтето. Прави се втори пласт от сварени картофи, намазва се с масло и ястието се допича за 5 минути във фурната. Поднася се поръсено с настърган кашкавал.
Сарма на тава
ПРОДУКТИ: 300 г лозови листа (от буркан), 300 г бисерен ориз, 200 мл зеленчуков бульон, 100 мл зехтин, 4 скилидки чесън, 2 стръка праз, 2 моркова, 2–3 зърна бахар, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Празът се наситнява, морковите се настъргват, а чесънът се накълцва. Зеленчуците се запържват в половината зехтин. Добавя се измитият ориз и също се запържва. Налива се бульонът и щом оризът го абсорбира, сместа се дърпа от огъня. Овкусява се със сол, черен пипер и стрития бахар. На дъното на тава се подреждат половината от лозовите листа, като краищата се оставят да стърчат. Сипва се оризът и се покрива с останалите листа. Наливат се около 800 мл вода и тавата се покрива с алуминиево фолио. Пече се 40–50 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Бърз щрудел
ПРОДУКТИ: 4 големи ябълки, 4 големи дюли, 100 г пълномаслен маргарин, 100 г орехови ядки, 1-2 ч. л. канела, сокът от 1 лимон, 1 ч. ч. царевичен грис, 1 ч. ч. кафява захар, 1 ч. ч. брашно.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Ябълките и дюлите се нарязват, почистват се и се настъргват. Настърганите плодове се поливат с лимонов сок, ароматизират се с канела, поръсват се с нарязаните на дребно орехови ядки и се разбъркват. Царевичният грис, кафявата захар и брашното се смесват в купа и се разбъркват добре. В намазана с маргарин тава се разпределя 1/3 от сухата смес, покрива се с 1/3 от плодовете и пластовете се редуват, докато продуктите се изчерпят. Накрая щруделът се полива с разтопен маргарин. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15 минути.