Пицата е една от най-обичаните храни от всякакви хора по всички географски ширини. Тя има хилядолетна история и много историци и археолози смятат, че всяка цивилизация е познавала нейна разновидност, като повече варианти се срещали в Средиземноморския регион, рецептите им много напомнят съвременните. Грешно е да се смята, че пицата е напълно вредна и бавна за приготвяне храна. Макар без професионални умения и посуда, в домашни условия също можете да приготвите пица шедьовър.
С лук и гъби
ПРОДУКТИ: 300 г тесто за пица, 200 г кренвирши, 200 г доматен сос, 150 г печурки, 150 г кашкавал, 100 г топено сирене, 1/2 глава лук, 2 скилидки чесън, 2 с. л. зехтин.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се нарязва на полумесеци. Гъбите се белят и шапките се режат на тънко. Чесънът се наситнява. Кренвиршите се режат на шайби. Кашкавалът се настъргва на едро ренде. Топеното сирене се нарязва на шайби. Тестото се разточва върху набрашнен плот. Прехвърля се върху лист хартия за печене и се намазва с доматения сос. Поръсва се с чесъна, кашкавала и топеното сирене. Отгоре се слагат лук, гъби и кренвирши. Пицата се пече 12 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. Изважда се и по края й се намазва със зехтин.
Аламинут
ПРОДУКТИ: 8-9 филии хляб, 4 яйца, 150 г кашкавал, 2-3 кисели краставички, колбас по избор, топено сирене, маслини, доматено пюре.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Филиите се подреждат в намазнена тава, като празнините между тях се запълват с парченца хляб. Върху тях се сипва доматено пюре и се редят колбас, кисели краставички и маслини. Яйцата се разбиват в отделен съд и се изливат отгоре (за спойка). След това се слага топено сирене, поръсва се обилно с настърган кашкавал и се пече в умерено загрята фурна до готовност.
Пилешка на барбекю
ПРОДУКТИ: 800 г тесто за пица, 100 г крема сирене, 1 глава червен лук, 250 г моцарела, 1/4 връзка магданоз, 2 домата, 400 г пилешки гърди, 100 мл барбекю сос, зехтин за намазване, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и доматите се нарязват на шайби и се запичат на грил. Пилешкото филе се овкусява със сол и черен пипер и се изпича на скара. Тестото се разделя на 4 части. От всяка част тесто се оформя топка, която се разтегля, докато се получи питка с диаметър от около 25 см. Питките се намазват със зехтин и слагат върху грила. Щом се изпекат от долната страна, се обръщат. Изпечените се мажат с барбекю сос, след това с крема сирене и отгоре се слага накъсана моцарела. Оставят се на огъня още 2–3 минути, за да се разтопят сирената, и се махат от скарата. Гарнират се с лук, домати, нарязано на тънко пилешко филе и наситнен магданоз.
„Маргарита“
ПРОДУКТИ: 250 г брашно, 150 г кашкавал, 1 с. л. зехтин, бялата част на 1 стрък чесън, 4 домата, около 100 мл вода, 1 ч. л. суха инстантна мая, 1 ч. л. сол, 1 с. л. зехтин, 1 стрък пресен босилек.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Брашното се пресява на плота за месене, като по средата се оформя кладенче и се поставят зехтин, сол, мая. Постепенно се прибавя водата, омесва се меко и пухкаво тесто. Поставя се в купа и се покрива с влажна кърпа (може да се постави в съд с капак). Оставя се да втаса на топло място. След това се разточва върху набрашнен плот в кръгла форма с дебелина 1 см. Доматите се нарязват на кръгчета и се поставят в купа. Чесънът се нарязва на ситно (или се счуква), размесва се с 1 с. л. зехтин и сол. Блатът се поставя в намазана със зехтин тава, отгоре се нареждат доматите. Върху тях се разпределя нарязан на филийки кашкавал. Поръсва се с босилек. Пече се 10-15 минути в максимално загрята фурна, докато кашкавалът добие златист цвят.
Все още няма коментари