Французите наричат спанака „крал на зеленчуците“ и „метла за стомаха“. Те са най-отявлените любители на зеленото растение и го отглеждат навсякъде. Популярният листен зеленчук всъщност попада в челната тройка на най-здравословните храни. Освен че съдържа високо количество желязо и протеини, спанакът спомага и за правилното действие на стомашно-чревния тракт. Смята се, че неговата родина е Персия, а днес заема почетно място и на българската трапеза.
Зелена супа
ПРОДУКТИ: 500 г замразен грах, 300 г спанак, 20 г джинджифил, 1 л зеленчуков бульон, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 стрък стеблена целина, 1/2 връзка босилек, 1/2 връзка мента, 3 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус. За соса: 2 с. л. зехтин, 2 с. л. сок от лимон, 1 с. л. сусамов тахан, 1 ч. л. мед, 1 ч. л. настърган хрян (от буркан).
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът, целината, джинджифилът и чесънът се обелват и се наситняват. Запържват се на слаб огън в зехтина. Слагат се грахът и спанакът, налива се бульонът и се готви около 5 минути. Добавят се листенцата босилек и мента и супата се пасира. Овкусява се със сол и черен пипер. Таханът се смесва с хряна, меда, зехтина и лимоновия сок и се разбърква. Супата се сервира със соса.
Диетични палачинки
ПРОДУКТИ: 4 белтъка, 1 голяма шепа спанак, 1 щипка сол, 1 щипка черен пипер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Сварете спанака, накъсайте го и го пасирайте с белтъците, солта и черния пипер, докато се получи течна паста. Изсипете подходящо количество от сместа в тиган с няколко капки зехтин. Пържете като обикновени палачинки. Може да поднесете спаначените палачинки в комбинация с различни сосове, чери домати, сирене или кашкавал.
На фурна с яйца и ориз
ПРОДУКТИ: 1 кг спанак, 1 връзка праз, 8 яйца, сол на вкус, 1 ч. ч. ориз, олио.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Спанакът се измива и се нарязва. Лукът се нарязва на ситно и заедно със спанака се задушава в тиган с олиото и чаша вода. След като зеленчуците омекнат, към тях се добавя измитият ориз. Оставя се на тих огън за 10-15 минути, докато оризът набъбне, като се разбърква периодично, за да не залепне. Прехвърля се в тава. Слагат се нарязаните пресни подправки и черният пипер и се наливат 2 чаши вода. Пече се около 15 минути на умерена температура. Тавата се изважда, правят се вдлъбнатинки и в тях се чукват яйцата. Тавата се връща обратно във фурната и ястието се пече, докато белтъците на яйцата се втвърдят.
Пухкав качамак
ПРОДУКТИ: 2 с. л. зехтин, 1/2 глава лук, 400 мл прясно мляко, 125 г инстантен качамак, 3 яйца, 150 г спанак, 70 г сирене пармезан, 1 щипка индийско орехче, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 1 с. л. от зехтина. Наливат се млякото и 300 мл вода и щом кипне, се добавя качамакът. Готви се на слаб огън, при непрекъснато бъркане, докато течността се абсорбира. Съдът се дърпа от огъня и се добавят нарязаният спанак и добре разбитите жълтъци. Овкусява се с индийското орехче, сол и черен пипер и се прибавя настърганият пармезан. Белтъците се разбиват с щипка сол и се добавят постепенно към охладения качамак. Сместа се прехвърля в керамичен съд, намазан с останалия зехтин, и се пече около 20–25 минути в загрята на 200 градуса фурна. Гарнира се с подправки и продукти по избор.
Пълнени гъби
ПРОДУКТИ: 12 печурки, 100 г почистен спанак, 175 г крема сирене, 100 г кашкавал, 1 яйце, 1 ч. л. сух чесън, 150 г микс зелени салати, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Гъбите се почистват и пънчетата им се отстраняват. Крема сиренето се смесва с настъргания кашкавал, сухия чесън, яйцето, наситнения спанак, сол и черен пипер на вкус. Гъбите се пълнят със сместа. Пекат се 15 минути в загрята на 180 градуса фурна. Сервират се върху канапе от зелени салати. По желание може да овкусите сместа за гъбите с чили на прах.
Все още няма коментари