На Бъдни вечер приключват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември. Ястията на трапезата задължително трябва да са постни и според повечето вярвания - нечетно число. Бройката им е: 7 - колкото са дните на седмицата, или 9 - колкото трае бременността на жените. Има райони в България, където на празничната маса се поставят 11 или 12 ястия - колкото са месеците в годината. Сред задължителните са обреден хляб, сарми, вино, боб и жито.
Бърза содена питка
ПРОДУКТИ: 1 кг брашно, 1 ч. л. сода за хляб, 1 ч. л. оцет, 200 мл вода.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Сипва се брашното и в средата се прави кладенче, в което се слага смесената с оцета сода. Замесва се тесто, като се добавя вода, колкото е необходимо, така че тестото да не стане прекалено твърдо. Тестото се оставя да почине 5-10 минути, след което се разстила в намазнена с олио тава. Малка част от тестото се отделя за украса, която се оформя по желание. Питката се пече до готовност в предварително загрята фурна.
Зимна салата
ПРОДУКТИ: 200 г консервиран зелен фасул, 1 шепа маслини, 1 кисела краставичка, 1 с. л. сол, 2–3 стръка копър, 1 скилидка чесън, 1 с. л. винен оцет, 1 с. л. горчица, 4 с. л. олио, 1 глава червен лук, 4 печени червени чушки, 200 г консервирана царевица, 1 с. л. олио.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Дресингът се приготвя, като чесънът се счуква с малко олио и сол и се смесва с оцета и горчицата. Разбърква се добре и се поръсва с накълцания копър. Чушките се нарязват на едро, смесват се със зеления фасул, отцедената царевица и нарязания на ивици червен лук. Разбъркват се и се заливат с дресинга. Маслините се почистват от костилките и се накълцват на съвсем ситно заедно с киселата краставичка. Прибавя се олиото и се размачкват с вилица.
Печени зелеви сарми
ПРОДУКТИ: 1 кг кисело зеле (листа), 200 г ориз, 500 мл зелев сок, 80 мл олио, 4 сушени червени чушки, 4 стръка праз, 200 г корен от пащърнак, 4 скилидки чесън, 1 с. л. доматен концентрат, 1 връзка магданоз, 2 стръка мащерка, 1 ч. л. див кимион, 1 дафинов лист, черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Попарете чушките във вряла вода, за да омекнат, след това ги накълцайте. Почистете и нарежете на ситно праза, пащърнака и чесъна. Запържете ги до златисто в около 40 мл сгорещено олио. Добавете доматения концентрат, наситнения магданоз, мащерката, дивия кимион, чушките и ориза. Налейте половината зелев сок, овкусете с черен пипер и гответе, докато оризът поеме течността. От зелевите листа и плънката завийте малки сарми. Подредете ги в тава. Налейте останалите зелев сок и олио. Пуснете дафиновия лист. Покрийте с алуминиево фолио. Загрейте фурната на 160 градуса (с вентилатор). Печете сармите, докато течността се абсорбира – около 45 минути. След това махнете фолиото и ги запечете до готовност в загрята на 180 градуса фурна.
Боб на фурна
ПРОДУКТИ: 1,2 кг кисело зеле (1 зелка), 800 г консерва бял боб, 400 г консерва червен боб, 4-5 листа от салвия, 2 корена пащърнак, 1 глава лук, 4 скилидки чесън, 150 мл олио, сол и черен пипер на вкус, 2 с. л. червен пипер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът, чесънът и пащърнакът се нарязват на ситно. 50 мл от олиото се сгорещява и в него се запържват лукът и чесънът. Добавя се и пащърнакът. Когато и той се запържи, се сипва нарязаното на тънко зеле. След около 10 минути, когато зелето омекне, се слагат червеният пипер, бобът и листата от салвия. Прехвърля се в тава, залива се с останалото олио и се пече на 180 градуса с вентилатор за 45 минути.
Мързелив тиквеник
ПРОДУКТИ: 1 пакет кори за баница, 500-600 г тиква, 1-2 ч. ч. захар, 1 ч. ч. орехови ядки, 1 к. ч. олио, 1-2 ч. л. канела.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквата се обелва, почиства се, нарязва се на парчета и се настъргва. Настърганата тиква се задушава под капак с канела, 2-3 с. л. олио и 1 к. ч. вода около 10 минути. Тавата за печене се намазва с олио и се покрива с 2 листа кори. Корите се поливат с олио, поръсват се с тиква, орехови ядки, захар и още малко олио. Покриват се с още 2 листа кори и процедурата се повтаря, докато отгоре останат 2 листа кори. Тиквеникът се намазва с олио и се изпича в загрята на 180 градуса фурна за 30-40 минути. Изпеченият тиквеник се покрива с чиста кърпа, за да изпръхне.
Все още няма коментари