Печена пуйка с кисело зеле
Необходими продукти: 1 пуйка, 800 г кисело зеле, 1 глава лук, 150 г ориз, 1 с.л. джоджен, 1 ч.л. черен пипер, сол, 2 с.л. олио.
Начин на приготвяне: Пуйката се измива, почиства и вътрешностите й се отстраняват. Запазват се дробчетата, тъй като ще се използват за пълнежа. Лукът се нарязва на ситни кубчета и се задушава в тиган с малко олио, докато омекне. Щом омекне, към него се добавят нарязаните на кубчета дробчета, оризът и подправките – джоджен, черен пипер и сол. Продуктите се задушават, докато оризът стане прозрачен. С получената плънка се пълни пуйката, като е важно да се зашие с подходящ и здрав конец, за да не се изсипе плънката. Киселото зеле се нарязва на ситно и се поставя на дъното на дълбока и широка тава. Пуйката се поставя в средата на тавата и се пече първоначално в силна фурна, докато се зачерви, а след това, на слаб огън (около 150 градуса) до пълна готовност на ястието. Важно е да се знае, че пуйката е нужно да се обърне два пъти, за да може да се изпече хубаво и равномерно, а също и да се покрие с фолио, за да не изгори при продължителното печене. За да се изпече достатъчно добре, пълнената коледна пуйка се оставя във фурната за общо два часа и половина или три часа, като първите 30 мин се пече на силна фурна, а след това - на по-нисък градус.
Пернато в микровълнова
Необходими продукти: пуйка до 4,5-5 кг, сол и подправки (на вкус) - босилек, розмарин, кимион, черен пипер и др. Един термометър.
Начин на приготвяне: Измийте и почистете добре пуйката, като отстраните всички дреболии, след това я подсушете идеално. Трябва да сте сигурни, че сте отнели изцяло влагата – използвайте кухненска хартия за най-добър резултат. След това подправете със солта и подправките. Поставете птицата в плика за печене в микровълнова фурна, оставете малка дупчица, през която да излиза парата. Бихте могли да използвате и PVC стреч фолио, но с плика ще си гарантирате равномерно изпичане от всички страни.
Когато сте готови с опаковането, поставете пуйката върху въртящия се диск на микровълновата печка и след това в самия уред, като се уверите, че не се опира никъде – нито отгоре, нито отстрани. Настройте печката на 1/2 от мощността й и изчислете време, което ще се пече, като добавите по 22-25 минути за всеки килограм от теглото й. Ако теглото е 4 кг, ще трябва да настроите таймера на 80-100 минути. Тъй като всички микровълнови печки са различни като спецификации и мощност, най-добре ще бъде да проверите в книжката с инструкциите на вашата как ще бъде най-добре да процедирате. Внимателно извадете пуйката и проверете температурата във вътрешността й с термометър за месо. Тя трябва да е изпечена на 74 градуса, за да може да бъде консумирана. Ще разберете, като я разрежете - от нея потича бистър сок, не розов. Оставете пуйката да се охлажда 20 минути.
Пуйка с гъби и стафиди
Необходими продукти: 1 пуйка, ориз - 2 ч.ч., гъби - 500 г, стафиди - 100 г, шунка - 100 г, масло - 125 г, свинска мас - 2 с.л., една кисела зелка, 1 глава лук, червен пипер - 1 с.л., черен пипер, джоджен, сол.
Начин на приготвяне: Пуйката се почиства и измива добре. Гъбите и дреболиите сe сваряват в един литър вода. Лукът се нарязва и задушава в половината масло. Добавят се нарязаните на ситно дреболии, гъби и шунка. Щом се позадушат, се добавят стафидите и джоджена. Залива се с бульона от дреболиите. Пуйката се натърква със сол отвън и отвътре и се напълва с приготвената плънка. Зашива се, намазва се с масло и се слага в дълбока тава. Наливат се две чаши вода и се слага да се пече в умерена фурна. По време на печенето се обръща и се полива със соса, образувал се при печенето. Зелето се нарязва и се запържва. Поръсва се с червения пипер и ако има останала плънка, се смесват. Добавя се, когато месото на пуйката е омекнало. Запича се до пълна готовност.
Все още няма коментари