Задължителен момент в честването на Никулден е консумацията на риба. Обикновено жените приготвят шаран, тъй като според поверието шаранът е "слуга" на свети Николай. Рибата, дори от религиозна гледна точка, се смята за по-чиста храна от месото. Това не е случайно, тъй като тя натоварва храносмилателната система значително по-малко от месото, въпреки че белтъците ѝ се усвояват почти както белтъците на телешкото и свинското. Освен това съдържа омега-3 мастни киселини.
Пържен със сос
ПРОДУКТИ: 1,5–2 кг шаран, 50 г брашно, 50 г царевично брашно, 2 с. л. царевично нишесте, сол на вкус, олио за пържене. За соса: 1 връзка девесил, 4 скилидки чесън, 50 мл червен винен оцет, 1 люта чушка, 50 мл олио, 1 ч. л. черен пипер на зърна, 1 ч. л. морска сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Шаранът се почиства, реже се на котлети и се посолява. В купа се смесват двата вида брашно и нишестето. Котлетите се овалват в сухите съставки и се пържат на умерен огън в олио, колкото да ги покрие. Изваждат се върху кухненска хартия за кратко, за да се отцедят от излишната мазнина. Сосът се приготвя, като солта се смила в блендер заедно с черния пипер. Добавят се чесънът и почистената люта чушка и пак се смила. Слагат се листата от девесила, наливат се оцетът и зехтинът и отново се смила. Рибата се поднася със соса.
Плакия
ПРОДУКТИ: 1 шаран, 1 скилидка чесън, 5-6 с. л. олио, 50 г корен от целина, 1 глава лук, 2 моркова, 1 домат, 1 глава карфиол, 1 с. л. сушен копър, 1 лимон, 1 домат, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: С остър нож рибата се филетира по продължение на гръбнака и се посолява. Лукът и чесънът се режат на ситно, целината - на кубчета, морковът - на колелца. Зеленчуците се запържват заедно в сгорещеното олио около половин минута, налива се 1/2 в. ч. гореща вода и се оставят да поврят 5-6 минути под капак. Прибавят се нарязаните на кубчета домати, посолява се и се разбърква, задушава се още 1-2 минути. Карфиолът се накъсва на розички и се сварява за 10 минути на пара. Изважда се, подрежда се в тава, залива се с плънката и се разбърква. Слагат се филетата шаран, върху тях се подреждат резените лимон и домат и се поръсва с копъра. Плакията се пече около 20 минути при температура 180 градуса и се сервира студена.
На фурна
ПРОДУКТИ: 1 шаран (около 1 кг), 2-3 моркова, 4-5 глави лук, 50 г орехи, сол и черен пипер на вкус, растителна мазнина.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Рибата се изчиства и се накисва в студена вода за няколко часа. Отцежда се, овкусява се със сол и черен пипер и се оставя за около час. Лукът, морковите и орехите се запържват в тавичка. Добавя се рибата и леко се запържва от двете страни. Налива се малко вода и ястието се пече в загрята фурна около 45-50 минути, до получаване на коричка.
Пълнен в тесто
ПРОДУКТИ: 1 шаран (почистен), 200 г орехи, 80 мл олио, 2 глави лук, 1 връзка магданоз, 1 ч. л. пушен червен пипер, сол и черен пипер на вкус. За тестото: 400 г брашно, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Брашното се смесва с щипка сол и 200 мл топла вода. Замесва се меко тесто и се оставя да почине. Лукът се реже на едри кубчета и се задушава в олиото с малко вода и сол, докато омекне и остане на мазнина. Към него се добавят нарязаните на едро орехи, запържват се за кратко. Съдът се отстранява от котлона, сместа се овкусява с пушен пипер, накълцан магданоз, сол и черен пипер на вкус. Охлажда се. Тестото се разточва на дебела кора, която да е толкова голяма, че рибата да може да се завие с нея. Заравнява се, а остатъците се запазват. Шаранът се овкусява със сол и черен пипер от всички страни, пълни се с ореховата смес и се зашива с конец. Завива се с тестото, като му се придава форма, а с остатъците от тестото се правят декоративни ромбове. Маже се с олио. Пече се около 1 час в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
Все още няма коментари