Коледа и Нова година са вече зад гърба ни, но месец януари е изпълнен с още хубави християнски празници. Ивановден е най-големият от тях и се определя като най-празнувания имен ден в България. Именяци са повече от 300 000 души. За Ивановден също има традиционни гозби, които трябва да присъстват на масата за здраве и берекет. Свинските ребърца с кисело зеле, варено жито, традиционният за това време на годината ошав от сушени плодове, вкусна баница със сирене, кървавицата и луканката са задължителни ястия, за да е благодатна годината както за именяка, така и за семейството му.
Паприковани ребърца
ПРОДУКТИ: 1 1/2 кг свински ребра, 1 ч. л. сол, 1/2 ч. л. кимион, 1/2 ч. л. смлян джинджифил, 1 ч. л. чесън на прах, 2 с. л. червен пипер, 3 дафинови листа, 2 стръка праз лук, 30 г свинска мас, 500 мл бира, 1 кг кисело зеле, чубрица и бял пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Свинските ребра се нарязват на парчета. В купа се смесват 300 мл бира, 1 с. л. червен пипер, 2 стрити дафинови листа, чесънът, белият пипер, чубрицата, кимионът, джинджифилът и солта. Месото се накисва в маринатата и се оставя за няколко часа. Лукът се нарязва на едро и се задушава в загрятата в тенджера свинска мас. Добавят се нарязаното на лентички зеле и 1 с. л. червен пипер. Маринованото месо се поставя в глинен гювеч и се покрива със задушеното зеле. Долива се остатъкът от бирата, поръсва се с 1 стрит дафинов лист и се покрива с фолио. Ястието се пече във фурна на 220 градуса. След 30 минути температурата се намалява на 180 градуса и се пече още 2 часа.
Хлебна баница
ПРОДУКТИ: 8 филии хляб, 4 яйца, 1 к. ч. кисело мляко, олио, сода, 250-300 г сирене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Първо разбиваме добре яйцата. След това се добавя киселото мляко със содата и сиренето. Намазваме тавата с олио. Натрошаваме хляба в тавата и го заливаме със сместа. Пече се 45 минути на горен и долен реотан.
Сарми „Малък Иван“
ПРОДУКТИ: 200 г пилешко бонфиле, 1 с. л. доматено пюре, 1 с. л. горчица, 2 с. л. соев сос, 1 ч. ч. вода, 1 кофичка кисело мляко, зрънца царевица за поръсване, сол и зехтин на вкус, 2-3 в. ч. бяло вино, 1 зелена чушка, 2 домата, 7-8 стръка праз, 10 филийки сирене чедър, 10 филийки сирене гауда, 100 г пушен кашкавал, 200 г телешка шунка, черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Киселото мляко се смесва в купа с малко вода, 2 с. л. соев сос, 1 с. л. горчица, доматено пюре и черен пипер. Пилешкото бонфиле се нарязва на жулиени, потапя се в маринатата и се оставя да престои 24 часа. От външните слоеве на праза се оставят кухи пурички, като сърцевината се отделя за пълнежа. Върху всяко парче телешка шунка се слагат филийка сирене чедър, парче праз и мариновано месо. Поръсва се със зрънца царевица и се завива на руло. Рулата се пъхват в пуричките от праз и се подреждат в дълбока тава за печене. Процедурата се повтаря с филийките сирене гауда и с пушения кашкавал, след което сармите се покриват с резени домат и шайби чушка. Поливат се със зехтин и бяло вино, покриват се с фолио и се пекат 20-30 минути във фурна.
Ашуре със сушени плодове
ПРОДУКТИ: 1 ч. ч. грухана пшеница, 1/2 ч. ч. сух нахут, 1/2 ч. ч. бял боб (дребен), 1 ч. ч. захар, 1 ябълка, 50 г стафиди, 50 г сушени кайсии, 50 г сушени смокини, 50 г орехи, 50 г лешници, 1 нар за украса.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пшеницата се сварява във вода за 20 минути. Отцежда се през цедка, покрива се и се оставя за една нощ. Нахутът и бобът се накисват в две отделни купи с вода за 1 нощ. После се сваряват поотделно и се отцеждат. Пшеницата се кипва с вода, която трябва да покрива зърната. Намачква се с вилица, без да се отцежда. Към нея се добавя обелената и настъргана ябълка. В тенджера се слагат отцедените боб и нахут и сушените плодове. Поръсва се със захарта. Прибавя се житото с ябълката и всичко се кипва за 30 минути на слаб огън. Разпределя се в чаши и се оставя да се охлади за една нощ. Гарнира се с натрошените ядки и зърната нар.
Все още няма коментари