Лещата е изключително полезна. Тя съдържа множество хранителни вещества, които спомагат за подобряване на цялостното здравословно състояние. Лещата е полезна за сърцето поради наличието в нея на големи количества магнезий и фолиева киселина. Те подобряват функцията на сърдечносъдовата система. Освен това лещата е добър приятел и помощник в борбата с наднорменото тегло. Тя е източник на фибри, минерали, витамини и полезни протеини. Това я прави идеално засищаща и едновременно с това ненатоварваща за метаболизма, а напротив – спомагаща за ускоряването му.
Салата
ПРОДУКТИ: 200 г зелена леща, 4 моркова, 500–600 мл зеленчуков бульон, 100 мл зехтин , 1 лимон, 5 скилидки чесън, 1/2 връзка магданоз, 2 стръка мащерка, 1 дафинов лист, 1 ч. л. кимион, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лещата се сварява в бульона заедно с дафиновия лист, мащерката и нарязания на ситно чесън. Готви се под капак до готовност. След това дафиновият лист и мащерката се отстраняват. Зехтинът се смесва със сока и настърганата кора от лимон. Овкусява се със сол и кимион и с получения дресинг се залива топлата леща. Оставя се да се охлади. Морковите се белят и се настъргват на едро ренде. Магданозът се наситнява. Морковите и магданозът се добавят към охладената леща. Разбърква се и се сервира.
Турска селска супа
ПРОДУКТИ: 200 г червена леща, 400 г нахут (от консерва), 300 г домати (от консерва), 1 глава лук, 1 стрък целина, 1 морков, чубрица, пушен червен пипер, сол, олио.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и целината се почистват и се нарязват на кубчета, а морковът се настъргва. Слагат се в тенджера заедно с лещата и се заливат със студена вода. Поставят се на котлона да поврят до полуготовност на лещата. Тя става много бързо на пюре. Добавят се нахутът, доматите, сол и чубрица. Оставят се да ври още 5 минути. В малък тиган се загрява малко олио и в него се запържва леко пушеният червен пипер. Изсипва се в супата и се разбърква.
С пилешки бутчета
ПРОДУКТИ: 800 г горни пилешки бутчета, 200 г сурово пушен бекон, 150 г леща, 400 мл пилешки бульон, 250 мл бяло вино, 3 скилидки чесън, 2 моркова, 1 глава лук, 6 клонки мащерка, 1–2 дафинови листа, 2 с. л. заквасена сметана, 1 с. л. горчица, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пилешкото се поръсва със сол и черен пипер и се готви до златисто в загрят съд, изважда се от съда. На негово място в отделилата се мазнина се запържват лук, моркови и чесън, нарязани на дребни кубчета, а когато поомекнат, се слага и нарязаният на ивички бекон. Наливат се виното и бульонът, и ако е нужно – малко вода, около 200 мл. Следват горчицата, дафиновият лист и клонките мащерка. Връщат се бутчетата, сипва се лещата и се готви 30–40 минути на слаб огън, под капак. Овкусява се със сол и черен пипер. Пилешкото се изважда от съда, а лещата се смесва със сметаната. Пилето се поднася върху канапе от леща.
Със забулени яйца
ПРОДУКТИ: 300 г черна леща, 200 г краве сирене, 100 г бейби спанак, 50 мл зехтин, 4 яйца, 3 скилидки чесън, 1 глава лук, 1/2 глава резене, 1 с. л. доматен концентрат, 1 с. л. червен винен оцет, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лещата се вари във вода до готовност, след това се отцежда. Лукът и резенето се нарязват на кубчета и се запържват в зехтина. Щом омекнат, се добавя наситненият чесън. Запържва се за кратко и се сипва доматеният концентрат. Разбърква се, добавя се спанакът и се пържи 1–2 минути. Сипва се сварената леща, овкусява се със сол и черен пипер и съдът се дърпа от огъня. Яйцата се пошират в подсолена вода с оцет под точката на кипене. Жълтъкът трябва да остане рохък. Лещата се сервира с яйцата, натрошено сирене и по желание – с препечен хляб.
Все още няма коментари