С идването на лятото присъствието на рибата на трапезата зачестява. Много любители кулинари се отказват от бялата риба, защото вярват, че нейното месо при топлинна обработка се изсушава прекалено. Приготвено по подходящ начин обаче, то е истински деликатес. Освен вкусна бялата риба е и диетична, защото съдържа само чист протеин и почти никаква мазнина.
В билково масло
ПРОДУКТИ: 1 кг бяла риба, 4 с. л. краве масло, 1 ч. л. копър, 1/2 ч. л. лук на прах, 1/2 ч. л. чесън на прах, 1/2 ч. л. сол, 1/4 ч. л. черен пипер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Смесете копъра, лука и чесъна на прах, солта и черния пипер в малка купа. Добавете размекнатото масло и разбъркайте. Изсипете сместа в загрят тиган. Сложете предварително филетираната риба и я задушете за около 6-7 минути от всяка страна. Сервирайте топла с гарнитура по желание.
Крокети със сос
ПРОДУКТИ: 400 г филе от бяла риба, 2 картофа, 1 корен от пащърнак (400 г), 1/2 глава червен лук, 30 г каперси, 4 яйца, 1 стрък розмарин, кората от 1 лимон, сол и черен пипер на вкус, зехтин за поливане, фини овесени ядки за овалване, брашно за овалване. За соса: 200 г майонеза, 50 г кисело мляко, 2 с. л. лимонов сок, 2 ч. л. паста „Уасаби“.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите и пащърнакът се обелват, режат се на кубчета и се сваряват. Отцеждат се, оставят се да изстинат и се намачкват с преса за картофи. Смесват се с яйцето, нарязаните на ситно лук, каперси и риба, настърганата лимонова кора, накълцания розмарин, сол и черен пипер на вкус и се разбърква. От сместа се оформят крокети. Овалват се в брашно, потапят се в останалите, предварително разбити яйца и се покриват с овесени ядки. Поставят се в тави, застлани с пергаментова хартия, поливат се със зехтин и се пекат в загрята на 220 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 12 минути. Майонезата се разбърква с киселото мляко, уасабито и лимоновия сок. Крокетите се сервират със соса.
На тиган със зеленчуци
ПРОДУКТИ: 800 г бяла риба филе, 4 стръка копър за украса, 1 с. л. соев сос , 3 с. л. краве масло, 150 г брюкселско зеле, 150 г бейби моркови, 150 г грах от консерва, 150 г галета, 4 яйца, 150 г брашно, олио за пържене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Рибата се реже на правоъгълни парчета и се панира последователно в брашното, разбитите яйца и галетата. Пържи се до златисто и се оставя върху кухненска хартия, за да се отцеди мазнината. Зеленчуците се задушават в маслото и соевия сос и се поднасят към рибните филета. Ястието се украсява с копъра и се поднася.
По хайдушки
ПРОДУКТИ: 2 кг бяла риба, 2 глави лук, 1-2 моркова, 1 домат, 2 листа от лопушка, 1 лимон, 50 г сланина, олио, сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Рибата се почиства и осолява. Лукът се нарязва на шайби, сланината и морковите - на ивички, доматът се обелва и се нарязва на кубчета. Листата се слагат наполовина едно върху друго, намазват се с олио и върху тях се разпределя зеленчуковата смес. Отгоре се поставят по няколко рибки и листата се увиват като пакетче. Пекат се 1 1/2 - 2 часа, заровени в жар или на барбекю.
Все още няма коментари