Дойде ли лятото, все повече налитаме на царевицата. У нас най-често я консумираме варена, печена или под формата на качамак, но с нея могат да се приготвят и далеч по-интересни ястия. Царевицата е на почит в мексиканската кухня не само защото там се отглежда в промишлени количества, а и заради високата й хранителна стойност. Още в древността са доказали, че народите, които обичат царевица, рядко боледуват.
Кремсупа
ПРОДУКТИ: 200 г нахут, 3 моркова, 100 г царевица, 200 мл доматен сок, 1 с. л. хималайска сол, черен пипер на вкус, зехтин за сервиране.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Нахутът се сварява. Водата от варенето се запазва. Част от зърната се заделя. Морковите се нарязват на кръгчета и се сваряват в подсолена вода. Нахутът се пасира във водата от варенето и се връща на огъня. Морковите също се пасират и се добавят при нахута. Добавят се доматеният сок, зърната от нахут и царевицата и се оставя да заври. Супата се сервира с черен пипер и зехтин.
Гаспачо от печени зеленчуци
ПРОДУКТИ: 800 г домати, 4 червени чушки, 3 скилидки чесън, 1 краставица, 1 глава лук, 1 тиквичка, 1 царевица, 2 филии хляб, 80 мл зехтин, 1/4 ч. л. кимион, сокът от 1/2 лимон, лют сос, сол и черен пипер на вкус, магданоз за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и тиквичката се режат на шайби, а доматите и червените чушки се разполовяват. Зеленчуците и кочанът царевица се овкусяват с 20 мл зехтин, сол и черен пипер на вкус. Пекат се на грил и се охлаждат. Хлябът също се запича на грил и се охлажда. Зрънцата на царевицата се отделят. Зеленчуците се пасират със скилидките чесън, кимиона, лимоновия сок, лют сос, начупения хляб, останалия зехтин, сол и черен пипер на вкус. Наливат се 600 мл студена вода. Смила се добре. Супата се охлажда. Сервира се, поръсена с листенца магданоз и кубчета краставица.
Пълнени картофи
ПРОДУКТИ: 6 средно големи картофа, 1 голяма печена червена чушка, 1 варена царевица (или 1 малка консерва), 120 г жълто сирене (настъргано), 2 с. л. пресен босилек (нарязан), 1 с. л. пресен магданоз (нарязан), 1 ч. л. пресен риган (нарязан), 6 яйца, зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се измиват добре, надупчват се с вилица на 4-5 места и се подреждат в тава върху алуминиево фолио. Пекат се в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 1 час или до готовност. Охлаждат се и се разполовяват по широчина. Сърцевината им се издълбава с лъжичка, като отстрани се оставят по 5-6 мм. Издълбаната част на картофите се слага в купа. Добавят се нарязаните печени чушки, царевичните зърна, по-голямата част от настърганото сирене, разбитите яйца, пресните подправки, сол и прясно смлян черен пипер на вкус. Разбърква се добре. Издълбаните картофи се подреждат в тава върху хартия за печене и се посоляват. Пълнят се със сместа, поръсват се с малко зехтин и с останалото настъргано сирене. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса (с вентилатор) за 10-15 минути, докато сиренето започне да се топи и стане златисто. Сервират се топли.
Пиле „Текс-мекс“
ПРОДУКТИ: 500 г пилешки гърди, черен пипер, чили и сол на вкус, 1 ч. л. кимион, 6–7 с. л. зехтин, 1 люта чушка, 2 зелени чушки, 2 скилидки чесън, 3 домата, 3 глави лук, 200 г консервирана царевица, магданоз за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пилешките гърди се нарязват напречно на тънки филийки и след това - на ивици. Ивиците пилешко се посоляват и се запържват в тиган с 3–4 с. л. предварително загрят зехтин. Лукът, чесънът и лютата чушка се режат на дребно, два от доматите - на кубчета, а третият се настъргва. Всичко се запържва в 3–4 с. л. загрят зехтин и след 2–3 минути се добавят нарязаните на кубчета чушки. Подправя се с кимион, черен пипер, сол и чили на вкус и се слага царевицата. Изсипва се месото и се разбърква. При сервиране ястието се поръсва с наситнен магданоз.
Все още няма коментари