Патладжанът още преди векове заслужено си печели прозвището „зеленчук на дълголетието“. Родината му е Индия, но днес присъства в кухнята на много народи. Известен у нас и като син домат, патладжанът е лека за лятото храна, богата на ценни витамини и целебна при хора със сърдечни проблеми.
Имамбаялдъ
ПРОДУКТИ: 4 патладжана, 1 глава чесън, 1 глава лук, 3 домата, 1/2 връзка магданоз, сокът от 1 лимон, 1/2 ч. ч. вода, зехтин (или олио), сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Измийте и подсушете патладжаните. Отстранете дръжките им и ги обелете на райета. Нарежете патладжаните на тънки, дълги филии. Подредете ги върху кухненска кърпа и ги посолете. Втрийте солта в тях и ги оставете за 10-15 минути, за да се отцедят от горчивия сок. След това ги измийте под течаща вода в цедка. Изцедете ги и ги подсушете с кухненска кърпа. Загрейте 2-3 пръста зехтин (или олио) в тиган. Изпържете филиите патладжан от двете страни, до леко златисто. Подредете ги в тавичка, застлана с кухненска хартия. Обелете скилидките чесън. Обелете и нарежете лука на колелца. Разделете ги на по-тънки кръгчета. Нарежете доматите на колелца. Почистете листата магданоз. Подредете един слой пържени патладжани в тенджера. Върху тях разпръснете няколко скилидки чесън, няколко кръгчета домати и лук. Поръсете с листа магданоз. Подредете още един слой патладжани, чесън, домати, лук, магданоз. Завършете с пържени патладжани. Полейте с лимоновия сок и със зехтин. Сипете вода до половината на продуктите. Гответе на слаб огън в продължение на 35 минути.
Такос
ПРОДУКТИ: 1 голям патладжан, 1 връзка магданоз, 2 скилидки чесън, 1 стрък риган, 200 г козе сирене, 100 мл зехтин, 2 с. л. бял винен оцет, 1 щипка кимион, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патладжанът се реже на шайби, които се посоляват и се оставят да се отцедят от горчивата течност. След това се измиват, подсушават се, поливат се с 50 мл зехтин и се изпичат на грил. Половината магданоз и риганът се наситняват, а чесънът се стрива на паста с малко сол. Наситненият магданоз се смесва с останалия зехтин, оцета, кимиона, чесновата паста, ригана, сол и черен пипер на вкус. Всяка патладжанена шайба се маже със соса. Слага се по парче сирене и няколко листенца магданоз. След това се прегъват надве – като такос, и се сервират.
Пикантна разядка
ПРОДУКТИ: 2 патладжана (средно големи), 3–4 скилидки чесън, 2 люти чушлета, 1/2 връзка магданоз, 100 г цедено кисело мляко, 40 мл олио, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патладжаните и лютите чушки се изпичат на грил, задушават се и се обелват. Патладжаните се посоляват и се оставят да се отцедят от горчивата течност, след което се накълцват много добре. Магданозът и лютите чушки се нарязват на ситно и се смесват със стрития на паста чесън, олиото, киселото мляко и сол на вкус. Сместа се разбърква с патладжаненото пюре и се поднася.
Пълнени със сирена
ПРОДУКТИ: 2-3 патладжана, 1 с. л. зехтин, 350 мл доматен сос, 1/2 ч. ч. моцарела. За плънката: 450 г крема сирене, 1/2 ч. ч. моцарела, 1/2 ч. ч. настърган пармезан, 1 яйце, черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Нарежете патладжаните на 12 ивици и ги намажете от двете страни с малко зехтин. Гответе в тиган на умерен огън, по 1-2 минути от всяка страна, докато патладжаните започнат да омекват. След това ги оставете настрана, за да изстинат. Смесете всички продукти за плънката в купа, като предварително накъсате моцарелата и леко разбиете яйцето. Намажете дъното на плосък съд от йенско стъкло с доматения сос. Върху всяка ивица патладжан сложете от плънката и завийте на руло. Наредете патладжанените рулца върху доматения сос и ги поръсете с накъсаната моцарела. Печете ястието около 20-25 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато моцарелата започне да се размеква.
Все още няма коментари