Малините са дребни, но страшно богати на витамини плодове. Рубиненочервените витаминозни бомби са полезни при проблеми със сърцето и ставите. Подхождат на всички видове летни десерти, но вкусът им хармонира най-добре със сирена, млечни продукти и сметани. В последните години световен хит е и малиновото вино, което безспорно си отива с най-сладката част от вечерята.
Кекс
ПРОДУКТИ: 125 г краве масло, 180 г захар, 2 яйца, 225 г брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 125 мл прясно мляко, 120 г малини, 50 г черен шоколад, 3 с. л. какао.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маслото се разбива със захарта в голям съд до побеляване. Едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбива около 1 мин. Брашното се пресява заедно с ванилията и бакпулвера и се прибавя, като се редува с прясното мляко, така че да се завърши с брашно. Отделя се 1/3 от сместа и към нея се добавят настърганият шоколад и какаото. В правоъгълна тава, застлана с хартия за печене, се изсипва първо шоколадовата смес, а след това и бялата. Малините се овалват в брашно и се подреждат отгоре. Кексът се пече 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна. Оставя се да се охлади и се нарязва.
Крем „Маскарпоне“
ПРОДУКТИ: 250 г малини, 300 г маскарпоне, 4 с. л. пудра захар, 50 мл течна сметана.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Половината малини се намачкват с вилица и се подслаждат с пудра захар. Маскарпонето се разбърква с останалата пудра захар и сметаната. Разпределя се в стъклени купички (или чаши), като между крема се редят малини. Десертът се оставя в хладилник за 1-2 часа, за да стегне.
Сладкиш с овесени ядки
ПРОДУКТИ: 400 г подсладено кондензирано мляко, 200 г малини, 180 г пълнозърнесто брашно, 160 г краве масло, 120 г захар, 100 г овесени ядки, 40 г орехи, 3 жълтъка, 1/4 ч. л. сода бикарбонат, 1/4 ч. л. сол, сокът от 1/2 лимон.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Малините се пасират и се прецеждат. Млякото се разбива с лимоновия сок. Прибавят се жълтъците и пюрето от малини. В купа се смесват брашното, овесените ядки, захарта, содата, накълцаните орехи, разтопеното масло и солта. Квадратна форма с подвижно дъно се застила с хартия за печене. Около 2/3 от сместа с брашно се сипва във формата и се притиска. Слага се сместа с малини и се заравнява. Пече се 10 мин в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Покрива се с останалата смес с брашно. Пече се още 25 мин, изважда се и се охлажда. Реже се на парчета и се сервира.
Чийзкейк в чаша
ПРОДУКТИ: За основата: 230 г пълнозърнести крекери, 100 г краве масло, 50 г кафява захар. За крема: 1 доза лимонова крема, 500 мл животинска сметана, 400 г рикота, 100 г бял шоколад, 80 г захар. За украса: 100 г пресни малини, 2 стръка мента.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Крекерите се смилат и се смесват с разтопеното масло и захарта. Основата се разпределя в стъклени чаши, като се притиска към дъното. Сметаната се разбива със захарта, като малка част се заделя за украса. Шоколадът се разтопява. Лимоновата крема се разбърква и внимателно се смесва с рикотата, разтопения шоколад и разбитата сметана. Кремът се разпределя върху бисквитената основа в чашите. Украсява се с останалата разбита сметана, пресни малини и мента. Десертът се охлажда за 4 часа и се поднася.
Все още няма коментари