След обилните празнични трапези организмът ни иска малко почивка. Задължително трябва да помогнем на стомаха ни да се отърси от голямото хранително натоварване. Затова след празниците всяка домакиня се опитва да поднася вкусни, но значително по-леки ястия. Ето някои лесни и бързи рецепти за „възстановителни” ястия.
Брюкселско зеле с карфиол и ябълки
Необходими продукти: 500 г брюкселско зеле - нарязано наполовина или цели зелки, 1 ч.ч. нарязан карфиол, 2 обелени ябълки - нарязани на едри парчета, 1 глава червен лук - нарязан, 1 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус, 1/2 ч.ч. златни или червени стафиди (може и сушени червени боровинки), 1/4 ч.ч. счукани орехи, 1 с.л. вино шардоне.
Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 200 градуса. Постелете алуминиево фолио върху тавичка за печене. Разпръснете брюкселското зеле, карфиола, ябълките, лука и покрийте със зехтин. Подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте леко, за да смесите съставките. Печете в предварително загрята фурна около 20-25 мин, или докато брюкселското зеле и карфиолът омекнат.
Киноа с черен боб и чесън
Необходими ородукти: 1 ч.л. олио, 1 глава лук - нарязан, 3 скилидки чесън - нарязан, 3/4 ч.ч. киноа, 1,5 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 ч.л. кимион, 1/2 ч.л. лют червен пипер, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. царевични зрънца, 300 г сварен черен боб, 1/2 ч.ч. нарязан магданоз.
Начин на приготвяне: Загрейте олиото в тенджера на средна температура. Запържете лука и чесъна, докато покафенеят. Смесете киноата в лучената смес. Покрийте с бульона. Подправете с кимион, лют червен пипер, сол и черен пипер. Оставете да заври. Когато заври, добавете и боба. След това покрийте и оставете да къкри, докато киноата омекне и бульонът се абсорбира напълно. Отнема приблизително 20 мин.
Лесна зелева чорба
Необходими родукти: 800 мл зелев сок, 400 г праз лук, 1-2 люти чушки, 1 ч.л. червен сладък пипер, 7-8 големи листа кисело зеле, 30 мл олио, 1/2 ч.ч. ориз по желание.
Начин на приготвяне: Нарежете праза, зелевите листа и лютата чушка. Добавете ги към зелевия сок, овкусете с олиото и червения пипер. Оставете супата да ври около 10-15 мин, като по желание може да добавите и половин чаена чаша ориз (тогава времето за готвене се удължава).
Запечен патладжан с кашкавал и домат
Не обходими родукти: 3 патладжана, 3-4 домата, 200 г сирене или кашкавал, 3-4 скилидки чесън, сол, черен пипер.
Начин на приготвяне: Нарежете патладжаните на колелца с дебелина около 1 см и ги посолете. Оставете ги 30 мин, за да изтече горчилката, изплакнете ги с вода и подсушете с кухненска хартия. Нарежете и доматите на кръгчета, а чесъна стрийте с помощта на преса. Подредете кръгчетата патладжан в тавичка с незалепващо покритие. Върху всяко сложете малко от чесъна, след това кръгче домат, овкусете със сол и черен пипер и настъргания кашкавал или сирене. Запечете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Спанак соте
Необходими продукти: 300 г пресен спанак, 1 с.л. зехтин екстра върджин, 1,5 ч.л. смлян пресен чесън, 1/4 ч.ч. настърган пармезан.
Начин на приготвяне: Загрейте зехтина в голям тиган на умерена температура. Добавете спанака в тигана и похлупете с капак. Оставете да се готви около 5 минути. Добавете чесъна и солта, разбъркайте добре и похлупете за още 5 мин. Отстранете от огъня. Поръсете с пармезана и сервирайте като гарнитура.
Спагети от тиквички с пармезан
Необходими продукти: 6 тиквички, 2 с.л. сол, 3 с.л. масло, 1 скилидка чесън - млян, сол и черен пипер на вкус, 1/4 ч.ч. настърган пармезан.
Начин на приготвяне: Нарежете тиквичките на тънко. Ако имате белачка за картофи, използвайте нея. Така стават идеални лентички. Овкусете ги със солта. Оставете да покиснат 30 мин. Кипнете вода. Изсипете тиквичките за около минута. Веднага изплакнете със студена вода. Загрейте маслото в голям тиган на средна температура. Добавете тиквичките и чесъна. Разбъркайте добре за около 5 мин на огъня. Подправете със сол и черен пипер. Поръсете с пармезана и сервирайте.
Все още няма коментари