На прага на Великденските пости все повече българи се чудят дали да ги започнат. Ако скучното и еднообразно меню ви плаши, всъщност с постните продукти се експериментира много по-лесно и успешно. Това, че са и здравословни, и бързи за приготвяне, ги прави незаменима храна по време на диета. 40 дни пости обаче са твърде дълго време и дори и най-изобретателните домакини, които имат дълъг списък с постни рецепти, в даден момент имат нужда от жокери, защото се питат какво постно ястие да приготвят.
Яхния с моркови
ПРОДУКТИ: 500 г моркови, 1 глава лук, 4 скилидки чесън, 100 г целина, 1/2 връзка магданоз, 1/2 ч.л. куркума, 1/2 ч.л. кимион, 1/4 ч.л. индийско орехче, 1/4 ч.л. канела.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Първата стъпка от рецептата за яхния от моркови е подготовката на продуктите. Измивате и почиствате морковите, след което ги нарязвате на колелца. Почиствате лука и го нарязвате на ситно, на ситно нарязвате и почистените чесън и целина. В дълбок тиган или тенджера загрявате 1/3 чаена чаша олио, в която изсипвате лука и чесъна и задушавате за около минута, след което добавяте и нарязаните моркови и целина и разбърквате. След 3-4 минути добавяте всички подправки, както и 1/2 чаена лъжица сол. Разбърквате добре, добавяте 1/2 чаена чаша вода и оставяте яхнията от моркови да ври на слаб огън до готовност на ястието, за което ще са необходими още около 15-20 минути. Нарязвате магданоза на ситно, след което поръсвате с него готовата яхния.
Ризото с лук и гъби
ПРОДУКТИ: 300 г ориз, 3 глави лук, 250 г печурки, 10 г сушени манатарки, 1 л зеленчуков бульон, 2 с. л. балсамов оцет, 2 скилидки чесън, 1 сушена люта чушка, 50 мл зехтин, 150 мл бяло вино, 1 стрък розмарин, сол и пипер меланж - на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в 20 мл зехтин с малко сол, докато стане карамелен. Налива се балсамовият оцет, разбърква се и се дърпа от огъня. Печурките се обелват, режат се на тънко и се пържат в 10 мл зехтин до златисто. В останалия зехтин за кратко се запържват нарязаните на ситно скилидки чесън и наситнената люта чушка. Добавя се оризът, разбърква се и щом леко се запържи, се налива виното. След като се абсорбира, малко по малко и при непрестанно бъркане се налива бульонът – докато оризът стане почти готов. Манатарките се накисват в топла вода и след като омекнат, се отцеждат и се добавят към ризотото. Налива се и малко от водата, в която са киснали. Към ориза се сипват карамеленият лук и печурките, съдът се дърпа от котлона, ястието се овкусява със сол и пипер меланж и се разбърква. Ризотото се поднася поръсено с наситнен розмарин.
Бобени кюфтенца
ПРОДУКТИ: 250 г белен бял боб, 3 малки моркова, 2 скилидки чесън, 1 връзка пресен лук, 4 стръка мащерка, 3 филии хляб, 1 и 1/2 ч. л. кимион, 2 с. л. зехтин + за намазване, сол и черен пипер - на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бобът се залива с вода, добавят се 2 стръка от мащерката и се готви 45 минути, или докато се разкашка. Морковите се обелват, настъргват се на едро ренде и се запържват в зехтина, докато омекнат.
Добавя се наситненият пресен лук и се запържва за кратко. Бобът се отцежда и мащерката се отстранява. Хлябът се смила в блендер. Запържените зеленчуци, скилидките чесън, хлябът, кимионът и листенцата от останалата мащерка се добавят към пюрето от боб, разбърква се добре и се подправя със сол и черен пипер. Оформят се сплескани големи кюфтета и се слагат в тава върху намазана със зехтин пергаментова хартия. Кюфтетата също се поливат с малко зехтин и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност – около 15 минути. Могат да се сервират гарнирани със сос.
Баница с леща
ПРОДУКТИ: 500 г фини точени кори, 100 г кафява леща, 200 г спанак, 4 скилидки чесън, 1 малка глава лук, 30 г сушени домати (от буркан), 4 с. л. зехтин + за намазване, 1 ч. л. къри на прах, сол и черен пипер - на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в сгорещения зехтин. Лещата се сварява и се отцежда. Сушените домати се пюрират с 2 с. л. зехтин от буркана със сушените домати. Пюрираните сушени домати и кърито се сипват към запържените лук и чесън. След минута се прибавят лещата и спанакът. Налива се малко вода и се готви на тих огън до сгъстяване. Овкусява се със сол и черен пипер. Корите се намазват със зехтин, слагат се една върху друга, отгоре се нанася плънката и се завива руло. Цепва се през няколко сантиметра и се пече на 180 градуса за 45 минути.
Тиквен сладкиш
ПРОДУКТИ: 1 кг печена тиква (с кората), 240 г овесени ядки, 140 г захар, 100 г черен шоколад (без животински продукти), 125 мл кокосово мляко, 10 бр. фурми (сочни),
1 ч. л. сух джинджифил, 1 ч. л. канела, олио за намазване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквата се отделя от кората и се пюрира. Овесените ядки се смилат в блендер, докато станат на брашно. Фурмите се почистват от костилките и се накълцват. В купа се разбъркват пюрето от тиква, сухият джинджифил, канелата, захарта, смлените овесени ядки, кокосовото мляко и фурмите. Сместа се изсипва в намазана с олио квадратна тава с размери 24х24 см и се заравнява. Сладкишът се пече около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Охлажда се, нарязва се и се залива с разтопен течен шоколад.
Все още няма коментари