По празниците организмът ни се пресити на вкуснотии. Някои по-мазнички, други пиперлии, трети пък неприлично сладки. Хем ни се иска да си починем от обилните ястия, хем няма да се откажем от нещо, което не ни е съвсем познато. Ето защо ви предлагаме няколко рецепти на по-малко познати кулинарни изкушения, с които ще зарадвате домочадието вкъщи.
Да ви е сладко!
Спагети с орехи и червено вино
Необходими продукти: 5 ч.ч. вода, 3,5 ч.ч. сухо червено вино, сол, 350 г спагети, 1/4 ч.ч. зехтин, 4 малки скилидки чесън, нарязани на тънко, 1/4 ч.л. лютив червен пипер, 1/2 ч.ч. наситнен магнадоз, 1 ч.ч. запечени и нарязани на едро орехи, 1/2 ч.ч. настърган пармезан (може и друг вид кашкавал), черен пипер.
Начин на приготвяне: В тенджерка смесете водата с виното, голяма щипка сол и оставете да заври. Прибавете спагетите и гответе, като разбърквате от време на време, докато станат готови, но да не са преварени, а леко жилави. Отцедете ги, като запазите 1/4 ч.ч. от течността, в която сте варили спагетите. В подходящ тиган загрейте 2 с.л. зехтин. Прибавете чесъна, пипера и овкусете със сол. Гответе на средна температура за около 1 минута. Прибавете 1/4 ч.ч. вино и течността, която сте запазили от спагетите, и оставете да закъкри. Прибавете спагетите и бъркайте, докато течността почти се абсорбира за около 2 минути. Прибавете магданоза, орехите и 1/2 ч.ч. пармезан, както и 2 с.л. зехтин. Разбъркайте пак добре. Овкусете със сол и черен пипер, поръсете допълнително с пармезан и сервирайте.
Италианска рибна супа
Необходими продукти: 1 глава лук, накълцана на ситно, 1/2 ч.ч. зехтин, 1 кг домати, 2 с.л. накълцан магданоз, 1 скилидка наситнен чесън, 1,5 кг бяла риба, сол и черен пипер, 1/2 ч.ч. бяло вино.
Начин на приготвяне: Сотирайте лука в зехтина в голяма тенджерка, докато омекне и стане прозрачен. Обелете доматите и ги нарежете на едро. Прибавете ги с магданоза и чесъна в тенджерата, сложете капака и оставете да къкри за 15 минути. В това време пригответе рибата, като я почистите, филетирате, махнете кожата и нарежете на хапки. Поставете кожата и костите в тенджерка с 2 1/2 ч.ч. вода. Сложете капак, оставете да заври и след това да къкри за 15 минути. Прецедете бульона, за да отстраните кожата и костите. Прибавете рибните хапки и бульона в доматената смес, сложете капака и оставете да заври. Оставете да къкри за 10-15 минути, или докато рибата омекне. Овкусете със сол и пипер. Прибавете виното и оставете да къкри за още няколко минути. Сервирайте гореща.
Венец с кайма
Необходими продукти: 500 г кайма, 1 ч.ч. грах, 1 ч.ч. кисели краставички, 2 сварени яйца, 2 сварени моркова, 2 кренвирша, 2-3 сварени картофа, 3-4 с.л. нарязани домати, галета, черен пипер, чубрица, риган, олио, зелена салата.
Начин на приготвяне: Каймата се омесва с подправките, граха, ситно нарязаните кисели краставички и яйцата. Прибавят се нарязаните на колелца моркови и кренвирши. Доматите и картофите се нарязват на кубчета. Разбърква се добре. Сместа се изсипва в намазнена форма за кекс с дупка, като отгоре се поръсва с галета. Пече се в умерена фурна. След като е готов, венецът се обръща в чиния. В дупката се слага нарязаната на тънки ивици зелена салата.
Патладжани с пилешки бутчета
Необходими продукти: Пригответе равен брой патладжани и бутчета, 4-5 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, 125 г краве масло, 1 чаена чаша олио, червен пипер, едро счукани черен пипер и кимион, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Измиваме, издълбаваме патладжаните и ги накисваме в подсолена вода. Бутчетата намазваме с краве масло и червен пипер. Запичаме ги леко от всички страни. Отцеждаме патладжаните, също ги намазваме с краве масло, поръсваме ги с червен пипер, кимион и счукан чесън. Във всеки патладжан поставяме по едно бутче. Заливаме отгоре с топла вода и олио. Ястието печем в умерена фурна. Поднасяме го, обилно поръсено с магданоз.
Черен дроб в гръцки сос
Необходими продукти: 750 г черен дроб, 2 ч.ч. доматен сок, 3 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. захар, клонче розмарин, едно дафиново листо, 3 скилидки чесън, магданоз.
Начин на приготвяне: Дробът се нарязва на филийки, овалва се в брашно и се изпържва. В зехтин (олио) се сипва доматеният сок, доматеното пюре и захарта. Когато сместа поизври, се слагат счуканият чесън и подправките. Ври още 5 минути.
Дробът се залива със соса и се оставя на топло поне 1/2 час преди поднасяне.
Все още няма коментари