Шумните и продължителни празници отминаха, но след тях останаха поне по 2-3 килограма, лепнати допълнително върху снагата. Това не би било толкова притеснително, ако не беше фактът, че българската нация от години е в челната петица по затлъстяване и наднормено тегло. Всеки втори у нас вече е с килограми над нормата. Как да се преборим поне с допълнителните килограми, натрупани по празниците, съветват водещите диетолози у нас.
Седмица на по-лек хранителен режим, с повече плодове, зеленчуци, домашно приготвени ястия, без тлъсти меса и с изключване на алкохола от дневното меню е достатъчна, за да влезем отново в отеснелите след празниците панталони. В никакъв случай не се препоръчва пълно гладуване, тъй като то буквално „изяжда“ някои органи, а често след като се мине на нормално хранене, отново се връщат свалените килограми. Бързо качените килограми по празниците бързо се и свалят, тъй като последно натрупаните мазнини в организма най-лесно се изгарят.
Няколко дни хранене с плодово-зеленчукови ястия, супи, кисело мляко, сурови плодове и зеленчуци, питка, лимонов сок, много билкови чайове, бобови храни, които са богати на влакнини и активират движението на червата, айрян и таратор ще направят чудеса, казват специалистите. Храненето трябва да бъде пет пъти дневно, но балансирано, като за първа, втора и следобедна закуски може да се консумират плодове с кисело мляко, а на обяд и за вечеря (не по-късно от 19 ч.) зеленчуци с мляко или сготвени постни ястия. При три дни спазване на такъв режим ще се свалят поне 1,5-2 кг, и то без изобщо да се стига до пълно гладуване, което е много опасно, гарантират диетолозите.
Преди години много популярно беше разделното хранене, което между другото носи най-малко рискове за организма. След това модерен стана режимът „Сила за живот“ на двамата американци Даймънд, но впоследствие те сами отрекоха този начин на хранене. След това стана модерна „Зоната“ на Бари Сиърс, която позволява приемането на белтъчини, на някои мазнини и без никакви въглехидрати. Това е подобно на последната модерна диета – тази на Пиер Дюкан, където също се набляга на високобелтъчен прием на храна. Липсата на въглехидрати в дневното меню обаче
затруднява работата на сърцето и на мозъка. Глюкозата е единственият енергиен източник за работа на мозъка и на сърцето. При липсата на въглехидрати лишаваме организма от определени витамини, минерали, даже и от фибри. Получават се запек и затруднено храносмилане.
Самите белтъчни храни се разграждат до урея и креатинин, които са рискови за черния дроб и за бъбреците. Те са с висока степен за отключване на различни заболявания на тези два органа – бъбречни камъни, паренхимни увреждания на бъбреците. Затова не е добре след празничното преяждане да подхващаме диета. Достатъчно е само да намалим порциите, да спрем алкохола и мазното месо.
Как да отслабнем за 3 дни след празниците
Спрете само алкохола и мазното месо, пълният глад „изяжда“ органите
0 коментара
Все още няма коментари