Много се спори къде и кога е измислен за първи път сладоледът. Факт е, че още в античността използвали сняг, за да приготвят нещо като сорбе от плодове и мед. Изобилието на местни плодове и снегът от италианската Етна дават чудесна почва за експерименти, а именно там е родината на истинския сладолед. Макар в магазина да има широко разнообразие, няма по-вкусен от домашно приготвения, а рецептите, които ви предлагаме, са на най-прочутите майстори на Ботуша.
Лешников
ПРОДУКТИ: 250 мл прясно мляко, 200 мл животинска сметана, 160 г захар, 80 г лешников тахан, 10 г ванилова захар, 2 жълтъка.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лешниковият сладолед се приготвя, като млякото се смесва със сметаната, ваниловата захар и захарта. Малка част се заделя в купа и се разбива с жълтъците. Останалата част се кипва. Когато захарта се разтвори, се добавя лешниковият тахан. Разбитите жълтъци се темперират и също се сипват в сместа, разбърква се и се оставя на слаб огън още 5 минути. След това се прецежда. Охлажда се. Охладената лешникова смес се прехвърля в машина за сладолед и се бърка, докато се получи гъст крем. Кремът се изсипва в друг съд и се оставя във фризер за около 2 часа.
Плодов
ПРОДУКТИ: 6 банана, 250 г малини, 100 г подсладено кондензирано мляко, 50 г печени шамфъстъци.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бананите се белят, нарязват се на парчета и се замразяват. Малините също се замразяват. Изваждат се от фризера и се смилат заедно в блендер. Малко по малко се налива кондензираното мляко. Готовият плодов сладолед се сипва в купички и се гарнира с накълцани ядки.
„Черешова наслада“
ПРОДУКТИ: 1 компот от череши (800 мл), 250 мл животинска сметана, 100 мл подсладено кондензирано мляко, 30 г сухо мляко, 1 пакетче ванилова захар, 1 щипка шафран, 2 шушулки кардамон, 1 1/2 с. л. царевично нишесте.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кондензираното мляко се смесва със сухото мляко, сметаната и стрития кардамон, кипва се и се сгъстява с 1/2 с. л. нишесте, разтворено в 1 с. л. студена вода. Дърпа се от огъня и се добавят шафранът и ваниловата захар. Сместа се сипва във формички за сладолед и се замразява за една нощ. Черешите се отцеждат и костилките им се махат. Сокът от компота се кипва, добавя се 1 с. л. нишесте, разтворено в малко вода, и щом се сгъсти, се дърпа от котлона и се слагат черешите. Сладоледът се сервира със соса.
Сандвич с ягоди
ПРОДУКТИ: 120 г краве масло, 100 г брашно, 60 г овесени ядки, 100 г захар. За крема: 500 г маскарпоне, 200 г подсладено кондензирано мляко, 150 мл сладкарска сметана, 200 г ягоди, 1 шушулка ванилия.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Захарта и брашното се смесват и към тях се прибавят смлените в блендер овесени ядки и маслото. Сместа се изсипва в тава и се пече в загрята на 180 градуса фурна до златисто, като периодично се разбърква, за да се получат хрупкави трохи, след което се охлажда. Кремът се приготвя, като се разбиват маскарпонето и подсладеното кондензирано мляко и се сипват семенцата от разполовената шушулка ванилия. Прибавят се половината от пасираните и прецедени ягоди и добре разбитата сметана, разбърква се, слагат се и останалите ягоди, нарязани на парченца. Половината от хрупкавата смес се разстила в тавичка, притиска се и се намазва с крема. Заглажда се. Поръсва се с останалата хрупкава смес и се оставя във фризер за около 4 часа. Десертът се изважда от фризера 10 минути преди консумация. Нарязва се и се сервира.
Все още няма коментари