Салата с таханов сос
ПРОДУКТИ: 600 г пресен зелен фасул, 100 г сусамов тахан, 100 мл сок от лимон, 50 мл вода, 2 скилидки чесън, 1/2 връзка пресен магданоз, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Фасулът се почиства и се сварява за 5–8 минути в подсолена вода, като трябва да остане хрупкав в средата. Шокира се в леденостудена вода и се отцежда. Чесънът се стрива на паста и се смесва с лимоновия сок, сусамовия тахан и водата. Разбърква се и се посолява. Фасулът се залива със соса и се разбърква. Салатата се поръсва с наситнения магданоз и се поднася. Преди да се използва, сусамовият тахан трябва да се разбърка, защото обикновено мазнината се отделя на повърхността.
Панирано мезе
ПРОДУКТИ: 500 г пресен зелен фасул, 140 г брашно (+ за овалване), 2 яйца, 1 ч. л. бакпулвер, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене на маслена баня.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пресният фасул се почиства и се сварява в кипяща подсолена вода – трябва да остане леко хрупкав. Отцежда се, залива се със студена вода, след което се отцежда отново и се посолява. Брашното се смесва с бакпулвера, сол и черен пипер на вкус. Прави се кладенче и вътре се чукват яйцата. Наливат се около 150 мл студена вода и се разбърква. Трябва да се получи средно гъсто тесто за паниране. Фасулът се овалва в брашно. След това се потапя в панировката. Пържи се на маслена баня до златисто. Отцежда се и се поднася със сос по избор.
С кашкавал на фурна
ПРОДУКТИ: 1 кг зелен фасул, 150 г кашкавал, 4 средно големи моркова, 2 домата, 2 скилидки чесън, зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Зеленият фасул се измива, почиства се от дръжките и се бланшира в подсолена вода за около 10 минути, След това се шокира в ледено студена вода, за да се спре процеса на варене. Морковите се обелват и се нарязват на кръгчета. Доматите също се обелват, но се режат на кубчета. Зеленчуците се разстилат в подходяща тава, заливат се със зехтина и се овкусяват със сол и черен пипер. Ястието се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 25 минути. След това се поръсва с настърган кашкавал и се пече още 5-10 минути.
Пиле с кашу
ПРОДУКТИ: 3 бр. пилешки гърди, 1 ч. ч. пилешки бульон
5 с. л. олио, 250 г гъби, 250 г зелен фасул, 50 г кашу, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. захар, 2 с. л. нишесте, 4 с. л. соев сос, 1 с. л. лимонов сок, 3 с. л. бяло вино, пера зелен лук.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пилешките гърди се нарязват на кубчета. Продуктите за марината се разбъркват и месото се оставя да се маринова за 30 минути. Зеленият фасул се нарязва и се сварява в кипяща подсолена вода за 15 минути. Сгорещява 1 с. л. олио и кашуто се запържва. След това се изважда от съда и се оставя. Продуктите за соса се смесват. В останалото олио, след като запуши, за 4-5 минути при непрекъснато бъркане се запържва месото. Прибавят се зеленият фасул и гъбите. Пържи се 2 минути, налива се пилешкият бульон и се оставя на огъня още 2 минути. Залива се със соевия сос и се оставя още 1-2 минути, за да се сгъсти. Ястието се поръсва с пера зелен лук и се сервира с ядките кашу.
Все още няма коментари