Азиатски учени откриха, че гъбите съдържат ценни биоактивни съединения, които могат да забавят или стопират развитието на болестта на Алцхаймер. Питателните зеленчуци имали способността да засилват растежа на нервите в мозъка и да предпазват от причинителите на възрастови заболявания.
Учените от университета на Малайзия са анализирали научна информация за гъбите и активните им съставки срещу деменция. Те са избрали 11 различни вида гъби и са изследвали ефекта им върху мозъците на мишки и плъхове. Резултатите показват, че всички изследвани гъби са увеличили производството на растежен фактор за нерви, който участва също в поддържането, разпространението и оцеляването на определени нервни клетки в мозъка.
Това подобрява регенерирането на периферните нерви - мрежата от двигателни и сензорни нерви, която свързва главния и гръбначния мозък.
Лекарите сравняват гъбите с гориво за мозъка и препоръчват консумацията им поне веднъж седмично, като много важно е да се готвят и консумират в пресен вариант, защото маринованите отдавна са загубили ценните си свойства.
Все още няма коментари