Холестеролът крие рискове за здравето, особено когато нивата му надвишават многократно допустимите стойности.
Високият холестерол влошава работата на сърдечносъдовата система, втвърдява съдовете, причинява образуване на плаки по стените им и затруднява кръвообращението. В тежки случаи може да предизвика запушване на важен кръвоносен съд и дори инфаркт или инсулт. За да се отървете от него, трябва просто да подбирате добре храните, които влизат в менюто ви.
Готовите аламинути от магазина често съдържат повече мазнини, отколкото предполагате. Забравете за тях и наблегнете на домашно приготвените храни. Гответе по-често фасул, защото ново изследване показва, че той е дори по-полезен от овесените ядки, които традиционно се счита, че се борят най-ефикасно със завишения холестерол. Бобът е полезен и при рак на стомаха и дебелото черво, защото съдържа много пектин, а той абсорбира отровите в организма. Производните на фасула, като леща, грах и др. варива, също са полезни и е добре да присъстват в менюто на страдащите от проблемен холестерол поне веднъж седмично.
Все още няма коментари