Традицията повелява трапезата за Великден да бъде пъстра и богата, за да ни върви така и през годината. Освен задължителните боядисани яйца, курабии и козунаци, много домакини се чудят какво още да сервират на близките и гостите си. Предлагаме ви няколко идеи за бързи, но много вкусни празнични ястия.
Агнешка супа топчета
ПРОДУКТИ: 200-250 г агнешка обезкостена плешка, 2 пресни зелени чушки, 1 връзка магданоз, 6 с. л. олио, 1 с. л. брашно, 2-3 с. л. кисело мляко, 1 яйце, 1/2 ч. л. сухо калоферче, 1 ч. л. сух джоджен, 3 стръка пресен лук, 1 ч. ч. замразен грах, 200-300 г спанак, 70 г ориз, 1 ч. л. сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Месото се нарязва на еднакви по големина кубчета, чушката и лукът – на ситно. Слагат се в кухненски робот и се смилат. Прибавят се белтъкът и подправките и се омесва. От приготвената кайма се оформят топчета. Лукът се нарязва на колелца, чушките – на малки кубчета, дръжките от магданоза – на ситно. Изсипват се в тенджера с около 2 л студена вода, налива се олиото и след като водата кипне, се варят 10 минути. Прибавят се нарязаният на дребно спанак, почистеният и измит ориз и готовите топчета. Чорбата се оставя да поври около 10 минути, като 2-3 минути преди да се свали от огъня, се добавя замразеният грах. Брашното се запича в сух тиган и когато покафенее, се прибавят киселото мляко, жълтъкът и подправките, като се бърка непрекъснато. След като кипне, се разрежда с 1-2 черпака от чорбата и застройката се налива в супата на тънка струйка, като се бърка.
Заек с вино и зеленчуци
ПРОДУКТИ: 1 охладен заек, 7 скилидки чесън, 600 г картофи, 1 дафинов лист, 1 ч. л. джоджен, 500 г едри печурки, 1 буркан с печени червени чушки без оцет, 450 мл бяло вино, 80 г краве масло, сол и пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Заекът се шпикова с разрязани на 4 скилидки чесън. Подправя се със сол и черен пипер. Гъбите се белят и заедно с пънчетата се слагат в глинен съд. Картофите се обелват и режат на кубчета, чушките от буркана се режат на едри парчета, слагат се в съда. Зеленчуците се подправят със сол и пипер, поливат се с половината от разтопеното масло, слагат се дафиновият лист и джодженът. Върху зеленчуците се поставя заекът, налива се виното, като и останалото масло. Слага се намокрена хартия за печене, поставя се капак. Пече се в загрята на 160 градуса с вентилатор фурна за около 2 часа. След това по желание капакът и хартията се отстраняват и ястието се допича на грил програма, за да хване коричка.
Печено пиле с ориз и коприва
ПРОДУКТИ: 1 пиле, 1 1/2 ч. ч. бисерен ориз, 100 г прясна коприва, 1 връзка моркови, 2 скилидки чесън, кората от 1 портокал, 50 мл зехтин, 50 мл светъл соев сос, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пилето се нарязва на порции. Фенерът се слага в тенджера, залива се с около 1,2 л вода и се сварява, за да се направи бульон. Бутчетата и крилцата се слагат в тава, поливат се с 20 мл от зехтина, овкусяват се със сол и черен пипер и се запичат за 25 минути в загрята на 200 градуса фурна. Филетата се оставят за по-късно, защото месото е сухо и по-бързо се готви. Копривата се почиства и се попарва с вряла вода. След това се облива с леденостудена и се накълцва. Морковите се обелват и се нарязват на ситно. Запържват се в останалия зехтин. Добавят се нарязаните скилидки чесън, когато и те се запържат, се сипва оризът, предварително измит. Пържи се, докато стане стъклен. Сипват се 4 черпака (около 500 мл) от бульона. Настъргва се кората от портокала, сипват се соевият сос и накълцаната коприва. Всичко се прехвърля в тавата при месото. Наливат се още 4 черпака (500 мл) бульон и тавата се слага в загрята на 200 градуса фурна. Пилешките филета се овкусяват със сол и черен пипер и се слагат в съда след 10 минути. Ястието се пече общо 35 минути.
Свински ребърца с билки
ПРОДУКТИ: 800 г свински ребра, 100 мл кетчуп, 1 с. л. дижонска горчица, 2 с. л. соев сос, 3 скилидки чесън, 1 ч. л. наситнен пресен или сух джинджифил, 100 мл бяло вино.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чесънът за соса се скълцва и се смесва с останалите продукти. Ребрата се варят около 20 минути (може да се подправят с магданоз, дафинов лист или зеленчуци – моркови, целина, лук и др.). Отцеждат се и се намазват със соса. Пекат се 10 минути на 200 градуса. По желание се гарнират със задушени картофи, ориз, сотирани или печени на скара зеленчуци, пържени картофи.
Може да ги поръсите със сусам и наситнени пресни подправки.
Все още няма коментари