Грахът е изявен представител на семейство Бобови и е добре позната храна в целия свят. Към днешна дата най-големите производители в световен мащаб са САЩ, Великобритания, Унгария, Индия и Китай. Според характеристиките си грахът всъщност е плод, но в кулинарията ни е познато като зеленчук. Той е нискокалоричен, богат на ненаситени киселини и диетични фибри - подходящ за диетично и здравословно хранене, за вегани и вегетарианци.
Супа
ПРОДУКТИ: 100 г грах, 2 моркова, 1 оранжева чушка, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 1 зелена тиквичка, 1 малка глава лук, 1 скилидка чесън, 1 домат, 1,5 л зеленчуков бульон, 50 мл зехтин, 4 стръка босилек, 2 стръка мащерка, 1 дафинов лист, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Морковите се обелват, чушките се почистват и заедно с тиквичката се нарязват на кубчета. Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в зехтина. Добавят се морковите и чушките, оставят се да се запържат. Прибавят се тиквичките и след 1–2 минути се налива бульонът. Овкусява се с дафиновия лист и мащерката. Прибавя се и доматът, обелен и нарязан на кубчета. Супата се овкусява със сол и черен пипер. Кипва се и се вари до омекване на зеленчуците. Накрая се прибавя грахът, вари се още 5 минути и съдът се дърпа от котлона. Супата се поднася с наситнен босилек.
Султан кебап
ПРОДУКТИ: 500 г телешко контрафиле, 250 г кори за баница (дърпани или на сач), 100 г грах, 80 мл зехтин, 2 средно големи патладжана, 1 глава лук, сол и черен пипер на вкус. За бешамела: 250 мл прясно мляко, 1 с. л. брашно, 1 с. л. краве масло.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патладжаните се обелват и се нарязват на кубчета. Посоляват се и оставят да излезе горчивата вода. След това се измиват и се подсушават. Пържат се до златисто в половината от зехтина. Месото се нарязва на кубчета. Лукът се реже на полумесеци. Месото се овкусява със сол и черен пипер и се запържва до златисто в останалия зехтин. Наливат се 200 мл вода и се готви под капак, докато омекне и остане на мазнина. Добавя се лукът и се оставя да се запържи. Прибавят се грахът и патладжанът. Подправя се със сол и черен пипер. Охлажда се. Корите се режат на големи квадрати. Във всеки квадрат се поставя от сместа с месо и се загъват като пакетчета. Подреждат се в тава с гладката част нагоре. Брашното се запържва в сгорещеното масло, постепенно се налива млякото, като се бърка, докато се получи гладък сос бешамел. Овкусява се със сол и черен пипер. Пакетчетата се намазват с бешамела. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – около 15 минути. Поръсват се с настърган кашкавал и се допичат до златиста коричка – за още 10–15 минути.
Сочно пиле
ПРОДУКТИ: 600 г пилешки пържоли (от бут), 50 г бекон, 300 г печурки, 1 връзка пресен лук, 2 стръка пресен чесън, 250 мл пилешки бульон, 100 мл бяло вино, 200 г замразен грах, 4 стръка копър, 2 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус, брашно за овалване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пържолите се овкусяват със сол и черен пипер и се овалват в брашно. Запържват се в зехтина от двете страни – до златисто. След това се изваждат от съда и се разрязват на две. Гъбите се почистват, нарязват се на едро и се запържват заедно с нарязания на кубчета бекон. След това всичко се изважда и в същия съд се запържват наситнените лук и чесън. Връщат се гъбите, беконът и пилешкото месо. Деглазира се с виното. Налива се бульонът и се готви 15–20 минути на слаб огън, под капак. Ако е необходимо, се наливат 200–300 мл вода. Добавят се грахът и наситненият копър, готви се още 3–5 минути и се овкусява със сол и черен пипер.
Бъркан с яйца
ПРОДУКТИ: 500 г грах, 200 г бекон, 200 г домати, 2 яйца, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1/4 връзка магданоз, 1 с. л. оцет, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Беконът се нарязва на кубчета. Запържва се в сух тиган до златисто и се изважда. В отделилата се мазнина се запържват наситнените лук и чесън. Добавя се грахът и се готви 2–3 минути. Слагат се нарязаните на кубчета домати, готви се още 3–4 минути и се овкусява със сол и черен пипер. Накрая се прибавят наситненият магданоз и беконът. Яйцата се пошират за 4–5 минути във вода с оцет под точката на кипене. Поднасят се върху граха.
Все още няма коментари