Сарфаладчета
Необходими продукти: 1 кг свинско контрафиле, 250–300 мл сметана, 2 ч. л. сол, 1 ч. л. черен пипер, 1/2 ч. л. смлян бахар, свински черва за опушване, 200 г ориз, 50 г кафява захар, 4 дафинови листа, 2 звездовидни анасона, 1 пръчка канела.
Начин на приготвяне: Месото се почиства от ципите, нарязва се на кубчета и се оставя в хладилник поне за час. След това се смила много добре в изстудена купа на блендер, докато стане на пюре. Малко по малко, при постоянно разбиване, се наливат сметаната и 200 мл вода, също много добре охладени. Овкусява се със сол, черен пипер и бахар. Прибира се във фризер за 15 мин. Червата се накисват в студена вода за около 20 мин. След това се пълнят с месото и се оформят кренвирши. Бланшират се на 70 градуса за 15 мин и веднага се потапят в леденостудена вода за 5 мин. В съд, покрит с алуминиево фолио, се сипва оризът, смесен с канелата, анасона, захарта и дафиновите листа. Отгоре се слага скара, а върху нея – кренвиршите. Опушват се на умерен огън за около 15 мин. Всички продукти за кренвиршите трябва да са леденостудени, за да се получи хомогенна смес. По същата рецепта могат да се приготвят кренвирши със същото количество пилешки гърди.
Бонбоните на мама
Необходими продукти: 250 г маргарин, 100 мл течна неподсладена сметана, 300 г захар, 250 г кокосови стърготини, 150 г тъмен шоколад, 2 с.л. олио.
Начин на приготвяне: В неголям дълбок съд се разтапя маргаринът. Прибавят се сметаната и захарта и се бъркат, докато сместа заври. Оставя се да ври 5 мин. След това се отстранява от огъня и се добавят кокосовите стърготини. В продълговат съд (тава), покрит с хартия за печене, се излива сместа. Оставя се в хладилника за една нощ. Шоколадът се разтапя на водна баня на по-ниска степен на котлона заедно с олиото, като се внимава шоколадът да не прегрее. Това е важно, защото той се ползва за глазура и ако температурата се превиши - шоколадът няма да стегне. Нарежете кокосовата смес на правоъгълници и оваляйте всеки един от тях в шоколада. Оставете ги да стегнат в хладилника.
Супа от кисело зеле
Необходими продукти: 500 г кисело зеле, 300 г кафява леща, 300 г пушено пилешко филе, 4 моркова, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 2 с. л. дижонска горчица, 2 с. л. зехтин, 1 ч. л. суха мащерка, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на кубчета и се запържва в сгорещения зехтин. Добавя се наситненото кисело зеле и се оставя да се запържи добре. Сипват се лещата и 2,5–3 л вода. Овкусява се с мащерката и дафиновия лист. Прибавят се наситнените чесън и моркови. Готви се на тих огън, докато лещата се свари. След това се добавят нарязаното на кубчета пилешко филе и горчицата. Готви се още 10 мин, посолява се на вкус и се сервира.
Очварски пай
Необходими продукти: 500 г кайма смес, 1 голяма глава лук, 200 г печурки, 200 г доматено пюре, 1 с.л. червен пипер, 1 с.л. захар, сол, кимион, черен пипер, 2 скилидки чесън, 2 с.л. олио, 50 г настърган кашкавал.
За картофеното пюре: 6-7 средно големи картофа, 200 мл прясно мляко, 50 г масло, сол, щипка копър.
Начин на приготвяне: Обелете картофите и ги сложете да се варят в подсолена вода. През това време в тиган сложете олиото. Нарежете лука и чесъна на ситно. Когато олиото се сгорещи, сложете лука и чесъна. Сложете захарта и гответе около 5 мин. Прибавете каймата и запържете лука с каймата, накрая сипете и гъбите. Добавете останалите подправки и доматеното пюре. Намалете котлона и оставете да се готви, докато пюрето и самата плънка станат гъсти. Вземете тавичка и сложете плънката от кайма на дъното й. Покрийте каймата с настърган кашкавал. Сварения картоф намачкайте с млякото и маслото. Към полученото пюре сложете сол и малко копър. Разпределете го равномерно върху каймата. Отгоре притиснете с вилица. Печете в предварително затоплена фурна на 180 градуса за около 20 мин.
Бански курабии
Необходими продукти: 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода, 90 мл. олио, 1 ванилия, 600-700 г брашно, жълтък за намазване и захар за поръсване.
Все още няма коментари