Съществува мнение, че бързите храни са крайно нездравословни. Това е така най-вече заради съмнителните продукти, които големите вериги влагат в тях, както и заради мазнината, която използват. В повечето случаи тя е не е нито зехтин, нито олио, а имитиращ продукт. Ако приготвим любимите ни фастфууд храни вкъщи обаче, можем да бъдем сигурни, че освен вкусни ще бъдат и полезни.
Бургери
ПРОДУКТИ: 4 хлебчета за бургери, 40-50 г краве масло, 4 яйца, 1 глава червен лук, 1 домат, топено сирене, месо по избор, 5-6 картофа, чубрица на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Загряваме тигана и слагаме малко от маслото. Разполовяваме хлебчетата и ги запържваме до златисто. След като ги извадим от тигана, ги намазваме с топено сирене, слагаме резени домат и парче месо (или пикантен салам). Добавяме по едно предварително изпържено яйце и нарязан червен лук. Гарнираме с пържени картофки, поръсени с домашна чубрица.
Хотдог
ПРОДУКТИ: 1 франзела, 4 кренвирша, зелената част от 1 стрък лук , бялата част от 1 стрък чесън , 2-3 с. л. бяло вино, 1 ч. л. червен пипер , 2 ч. л. горчица, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 200 г кромид лук, 2-3 с. л. зехтин, зехтин за поливане.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Франзелата се реже на еднакви парчета. В тиган със сгорещения зехтин се запържва нарязаният на колелца лук на тих огън за 10 минути. Чушките се разполовяват, отстранява се семето им и се режат на много тънки ивички. Запържените колеца лук се изваждат в чиния и в същата мазнина на силен огън се запържват ивичките чушки. Поръсват се с горчица и се бърка 1-2 минути. Добавя се червеният пипер, отново се разбърква и веднага се налива виното. Овкусява се със сол, връщат се колелцата лук и се оставя на котлона, докато виното се изпари. През това време се нарязват на ситно бялата част на стръка чесън и перата на лука. Парчетата франзела се разполовяват, леко се поливат със зехтин, поръсват се с риган и се слагат на загретия грил-тиган (скара или в краен случай фурна). Кренвиршите също се запичат на грил-тигана. Върху едната половина от франзелата се поставя от сместа с чушките. Поръсва се с нарязаните чесън и зелен лук, поставя се кренвиршът и се затваря с другата половина.
Дюнери
ПРОДУКТИ: 1/2 пакетче мая, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. захар, 200 мл вода, брашно, 400 г телешко (свинско, пилешко) месо, 1 домат, 2-3 кисели краставички, пържени картофки, 2 с. л. кисело мляко, 1 с. л. картофено пюре, 10 г чесън на прах (1 пакетче), 1 ч. л. кимион, 2 с. л. пържен лук.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Месото се накълцва на ситно. Пече се с малко мазнина на фурна или плоска скара. Желателно е да се разбърква от време на време. Тестото се замесва, като към брашното се прибавят солта, захарта, маята и водата. Оформят се топки с големината на яйце. Разточват се много на тънко. Пекат се на сач, а може и в тиган, но с малко мазнина. След като са изпечени, се покриват, за да омекнат. Приготвя се сос, като майонезата се смесва с киселото мляко и картофеното пюре. Добавят се кимионът и чесънът и се разбърква добре с телена бъркалка. Във всяка питка се слага от соса. Добавят се месо, пържени картофи, пържен лук, нарязан домат и наситнени краставички. Дюнерът се завива, като долната част на питката се прегъва навътре, за да не потече сос. След това се навива като палачинка. По желание може да се добавят накълцани прясно зеле или маруля.
Пица
ПРОДУКТИ: 500 г брашно, 1 пакетче суха мая, 200 мл й вода (хладка), 1 яйце, 2 с. л. олио, 1 с. л. оцет, сол на вкус. За плънката: доматен сос (домашен), чушка, маслини, колбас, кашкавал на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Във водата разтваряме маята със захарта и изчакваме да шупне. В купа пресяваме брашното. Слагаме яйцето, сол, олиото и оцета. Добавяме шупналата мая и замесваме меко тесто, което не трябва да лепне, и го оставяме да почине за около 20 минути. След това оформяме блата за пицата в тава, намазана с мазнина, и гарнираме с продуктите за плънката. Печем до готовност в предварително загрята фурна. От посоченото количество продукти се получава тесто за 2 тънки пици.
Все още няма коментари