Тя е на трона от далечната 1952 г. Днес Нейно Величество е на 94 години, но е в блестящо здраве, движи се много, ходи на езда и е запазила веселия си дух.
Разбира се, Елизабет има неограничен достъп до продукти, с които може да се глези по всяко време на годината независимо от сезона. Но кралският готвач Дарън Макгрейди издава, че кралицата има особени възгледи за храненето и ги спазва стриктно.
Елизабет например не би яла ягоди в средата на януари, макар и лесно да ѝ предоставят вкусния плод, ако тя го поиска. Но тя все пак се старае да консумира онези продукти, които са най-свежи и вкусни през съответния сезон, за да може да се възползва от всичките им полезни съставки.
Доброто настроение и позитивна нагласа също са важни за здравословното състояние. Макгрейди е категоричен, че кралицата има слабост към шоколада, а той има много здравословни ползи. Елизабет го консумира по всяко време на годината, като личният ѝ готвач приготвя десерти от най-добро качество, с натурални и чисти продукти, за да може да се усвоят всички ползи на шоколада от организма.
Лишенията и строгите диети не са нещо, на което кралицата симпатизира. Тя слуша тялото си и яде разнообразно, което явно се оказва по-здравословен навик, отколкото предполагаме.
За закуска кралица Елизабет пие по 200 грама пресен портокалов сок и изяжда малка препечена филийка хляб с плодово сладко. Обедното ѝ меню се състои главно от ястия, приготвени с морска риба, и диетична салата с филе от пуйка. За традиционното пиене на чай в 17 ч. следобед английската кралица може да си позволи малко количество сухи хрупкави бисквитки с чаена лъжичка портокалово сладко. Храната за вечеря е много лека по отношение на калоричното си съдържание. Обикновено това е една порция зеленчуци на пара, поръсени с настъргано сирене отгоре. В паузите между основните хранения английската кралица се храни с порции настъргани сурови моркови и зеленчукова салата от домати и краставици, подправени със зехтин.
Тя е създала и списък с правила в кухнята, които следва да се спазват от всички, които се грижат за менюто ѝ.
- Пълно изключване от храната на пържени, пушени, мазни съставки;
- Продуктите се приготвят на пара, с добавяне на натурални растителни масла;
- Към ястията се добавят полезни билки;
- Осигуряват се задължително два литра минерална вода, които да приема през деня;
- Табу е приемането на каквато и да е храна след 19 часа;
- Преди лягане се изпива една супена лъжица зехтин.