Един от най-популярните у нас плодове – ябълката, представлява ценен витаминно-минерален комплекс. Ето защо сокът от плода, както и „месото“ и кожата намират употреба в много козметични процедури, превръщайки се в съставки на маски и кремове. Нито един друг плод не съдържа толкова много витамини (А, B, C, E), микроелементи (желязо, мед, манган) и минерални вещества (калий, натрий).
Неслучайно поговорката гласи: „Който яде по ябълка на ден, няма нужда да ходи на доктор“. Бабите ни вярвали, че плодът запазва хубостта и вечната младост. Витамин Е намалява целулита. отстранява увреждания на тъканите, действа срещу целулит и стяга структурата на кожата. Витамин C витализира клетките, а дори в сладките сортове ябълки в 100 г плод се крият до 30 мг витамин C! На практика ябълките са природно средство срещу бръчките, казват специалистите. Смачкайте една сварена или печена ябълка, добавете към получената каша няколко капки зехтин и 1 ч. л. мед. Нанесете сместа върху лицето и шията, оставете за 10 минути и измийте с хладка вода. Кожата ви мигновено ще стане по-еластична и гладка.
Все още няма коментари