Твърдението, че закуската е най-важното хранене, не е просто приказка от древни времена, а е научно доказано правило. Въпреки че с напредването на възрастта много хора я заменят с кафе и цигара, точно тя определя дневния ни тонус. Ако все пак нямате достатъчно време и идеи за разнообразие на сутрешното меню, ви предлагаме няколко изпитани, бързи и вкусни рецепти.
Ретро хотдог
ПРОДУКТИ: 4 кренвирша, 4 хлебчета, 150 г сирене „Чедър“, 80 г краве масло, 50 г медена горчица, 80 г кетчуп, 1/4 връзка див лук.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кренвиршите се потапят във вряща вода за около 5 минути. Маслото се разтопява. Хлебчетата се цепват през средата и вътрешността им се намазва с разтопеното масло. От едната страна се мажат с кетчуп, а от другата – с горчица. Във всяко хлебче се слага по 1 кренвирш. Поръсва се с настъргано сирене „Чедър“. Подреждат се в тава и се пекат 5–10 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. Сандвичите се украсяват с накълцан див лук. По желание вместо с див лук може да украсите сандвичите с наситнени пера от зелен лук или с листенца от пресен босилек.
Кифлички с кашкавал
ПРОДУКТИ: 500 г брашно, 350 г кашкавал, 40 г краве масло, 230 мл прясно мляко, 1/2 кубче прясна мая, 1/4 връзка мащерка, 1 яйце, 1 ч. л. сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маята се смесва със затопленото мляко и щипка брашно. Оставя се да шупне. Маслото се разтопява и се разбърква с брашното и солта. Налива се шупналата мая, поръсва се с накълцаната мащерка и се замесва меко тесто, което се оставя да втаса. След това се разделя на две части. Всяка се разточва на кръгла кора, от която се изрязват триъгълници. Кашкавалът се реже на пръчици, които се поставят върху триъгълниците и се завиват кифлички. Подреждат се в тави с незалепващо покритие и се оставят да починат за 15 минути. Мажат се с разбито яйце и се пекат около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
Банички с кайма
ПРОДУКТИ: 400 г фини точени кори, 500 г кайма, 200 г краве сирене, 3 яйца, 2 скилидки чесън, 1 зелена чушка, 1 глава лук, 1/4 връзка магданоз, 1 стрък мащерка, 2 с. л. зехтин (+ за мазане), 1 с. л. доматен концентрат, 1/4 ч. л. кимион, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и чесънът се наситняват. Чушката се почиства от семките и се нарязва на кубчета. Нарязаните зеленчуци се запържват в сгорещения зехтин. Прибавя се каймата и се пържи при непрекъснато бъркане, докато се получат златистокафяви трохи и течността, която пуска месото, се изпари. Овкусява се с доматения концентрат и наситнената мащерка. Разбърква се и след 1–2 минути съдът се дърпа от огъня. Подправя се с кимион, сол и черен пипер и се оставя да се охлади. Тогава се прибавят накълцаният магданоз, 2 яйца и натрошеното сирене и се разбърква добре. Корите се режат на ленти и краищата им се намазват с разбито с малко вода яйце. Върху всяка лента се слага от плънката и се завиват триъгълни банички. Подреждат се в тава, застлана с пергаментова хартия, и се пекат 10–15 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
Плоски питки
ПРОДУКТИ: 300 г брашно (+ за поръсване), 30 г краве масло (+ за намазване), 120 г кашкавал, 1/2 ч. л. бакпулвер, 1/4 ч. л. шарена сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Брашното се смесва с настъргания кашкавал, разтопеното масло, бакпулвера и шарената сол. Наливат се около 120 мл хладка вода и се замесва меко тесто. Поръсва се с брашно, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да почине 30 минути. Тестото се разделя на 6 равни части. От тях се разточват тънки питки. Готвят се от двете страни в намаслен тиган до готовност, като преди да се обърнат, се мажат с масло. По желание готовите питки се намазват с масло и се поръсват с шарена сол. Сервират се със сладък или солен пълнеж по избор.
Все още няма коментари