През зимата изборът ни от пресни плодове най-често се свежда до различните цитруси. Ако обаче искате да разнообразите трапезата, хапвайте сушени сини сливи. Те са изключително полезни, защото са най-добрите източници на антиоксиданти и на витамините А и К. Съдържат и сорбитол, който ускорява храносмилането. Затова сушените сини сливи се препоръчват при запек и хемороиди. В същото време са незаменима добавка към най-вкусните и фини ястия. Ето някои рецепти със сушени сини сливи.
Червено предястие
Необходими продукти: сини сливи - 500 г сушени, без костилки, цвекло - 300 г, захар - 4 с.л., оцет - 2 ч.л., сол – 1/4 ч.ч., орехи - по желание.
Начин на приготвяне: Цвеклото се настъргва на едро. Сините сливи се измиват и се накисват за 30 мин в студена вода. Отцеждат се. Цвеклото и сливите се слагат в тенджерка, добавят се оцетът и захарта и всичко се задушава на слаб огън 25 минути. По желание се добавят орехи.
Мармаладени хрупки
Необходими продукти: сушени сини сливи - 250 г (без костилки), орехи - 50 г, лешници - 50 г, захар – 0,5 ч.ч., ром - 2 ч.л., кайсиев мармалад - 4 ч.л., ванилия - 2 с.л., пудра захар - 3 с.л.
Начин на приготвяне: Орехите и лешниците се смилат. Ванилията се смесва с 2 супени лъжици гореща вода. Една трета от сливите се нарязва на ситно. Добавят се орехите и лешниците, захарта, ромът, ванилията, мармаладът и всичко се смесва. Оформя се фитил и се реже на малки парченца. Те се оформят като костилки от сливи и с тях се пълнят останалите сушени сини сливи. На всеки бонбон се слага орехова ядка и се овалва в пудра захар.
Сливи с кашкавал и бекон
Необходими продукти: сини сливи - 20 бр. сушени (без костилки), кашкавал - 100 г, бекон - 150 г.
Начин на приготвяне: Сливите се заливат с гореща вода и се оставят за 15 мин, след което се отцеждат.
Кашкавалът се реже на малки парченца и с тях се пълнят сливите. Беконът се реже на тънки ленти. Всяка слива се завива с лента и се фиксира с клечка за зъби. Нареждат се в намазана с мазнина тава и се пекат, докато беконът не стане златист.
Свинско по молдовски
Необходими продукти: свинско месо - 800 г, масло - 50 г, лук - 1 глава, доматен сок – 0,5 ч.ч., сини сливи - 300 г сушени, сол - 1 ч.л., червен пипер – 0,5 ч.л., захар – половин чаена лъжичка.
Начин на приготвяне: Месото се реже на парчета, запържва се, добавят се лукът и доматеният сок и всичко се пържи още пет минути. Залива се с вряла вода, така че само да покрие месото, и се задушава 35 мин на бавен огън под капак. Добавят се измитите сливи, солта, червеният пипер и захарта и всичко се задушава още 15 мин.
Все още няма коментари