Толкова сме свикнали с присъствието на прясното зеле на нашата трапеза, че далеч не обръщаме внимание на ползите, които то може да ни донесе. А те далеч не се ограничават само до семейния бюджет, което се дължи основно на масовото разпространение и наистина ниската цена на зеленчука. Макар и типично есенен продукт, прясното зеле може да се намери на пазара през по-голямата част от годината, а списъкът с традиционни рецепти за готвенето му е изключително дълъг. То е богато на витамин С, полезно е за хора с язва и чисти черния дроб.
Супа
ПРОДУКТИ: 1/2 малка глава прясно зеле, 800 г домати, 2 стръка стеблена целина, 1 консерва червен боб (400 г), 2 л телешки бульон, 1 ч. л. риган, сол и черен пипер на вкус. За топчетата: 500 г смляно месо от телешка плешка, 1 яйце, 1 филия хляб, 1 скилидка чесън, сол и черен пипер на вкус, брашно за овалване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Зелето се нарязва на ситно и се сипва в тенджера. Прибавя се обелената и наситнена целина. Сипват се отцеденият боб и настърганите домати. Овкусява се с ригана, налива се бульонът и се готви до омекване на зеленчуците. Месото се овкусява със сол и черен пипер и се смесва с яйцето, предварително накиснатия във вода и отцеден хляб и стрития на паста с малко сол чесън. Оформят се топчета, които се овалват в брашно и се пускат в тенджерата. Супата се вари още 10 минути и се овкусява със сол и черен пипер.
Пържено по китайски
ПРОДУКТИ: 1 малка глава прясно зеле, 200 г свински гърди (без кост), 20 г пресен джинджифил, 2 скилидки чесън, 1 голяма червена люта чушка, 1 връзка пресен лук, 3 с. л. олио, 2 с. л. соев сос, 1 с. л. тъмен балсамов оцет, 1/2 ч. л. сечуански пипер, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Зелето се реже на тънки ивици, поръсва се със сол и леко се смачква с ръце. След това се отцежда от отделилата се вода. Джинджифилът и чесънът се обелват и заедно с лютата чушка се нарязват на ситно. Месото се нарязва на тънки ленти и се запържва в сгорещеното олио до златисто. Добавят се чесънът, джинджифилът и чушката. Щом се запържат, се прибавя и зелето. Готви се 5–10 минути, при непрестанно бъркане. Овкусява се със соевия сос, стрития сечуански пипер, балсамовия оцет и сол. Разбърква се и се готви още около минута. Поднася се с нарязан косо на парчета пресен лук.
С боб на фурна
ПРОДУКТИ: 500 г зрял боб, 1 глава прясно зеле (малка), 4 стръка праз, 4 скилидки чесън, 2 моркова, 1 корен пащърнак, 2 с. л. доматен концентрат, 2 с. л. зехтин, 1 с. л. червен пипер, 1/2 с. л. копърово семе, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бобът се накисва за една нощ във вода, отцежда се, залива се с чиста вода и се вари до готовност, като първата вода се изхвърля. Около 400 мл от водата от варенето се запазват. Зелето се реже на тънки ивици. Осолява се и се намачква добре. Отцежда се от отделилата се вода. Пащърнакът, празът, чесънът и морковите се режат на ситно и се запържват в зехтина. Добавя се зелето и се готви около 5 минути. Сипват се доматеният концентрат и червеният пипер. Прибавя се бобът, заедно с 400 мл от водата, в която се е варил. Овкусява се със сол и копърово семе. Ястието се прехвърля в гювеч и се запича за около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна. Фурната не се загрява предварително, защото има опасност глиненият съд да се спука. По желание добавете в ястието и домати от консерва.
Сочно свинско
ПРОДУКТИ: 4 свински котлета (дебели), 1 средно голяма глава бяло зеле, 4 с. л. олио, 100 г бекон, 1 глава лук, 2 с. л. брашно, 700 мл прясно мляко, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Зелето се почиства от кочана и се реже на 8 лодки. Беконът се нарязва на кубчета, а лукът - на полумесеци. Месото се овкусява със сол и черен пипер. Запържва се до златисто от двете страни в 2 с. л. олио и се изважда. В същия съд се запържва беконът. Прибавя се и лукът и когато и той се позапържи, на два пъти се добавя зелето. Готви се 6 минути от едната страна, докато стане златисто. След това се обръща от другата и се готви още 5–6 минути. Зелето с лука и бекона се прехвърлят в тава. Отгоре се подреждат котлетите и се посолява. В съда за пържене се налива останалото олио и се сипва брашното. След като стане златисто, се налива топлото мляко, като се бърка непрекъснато, за да няма бучки, и се оставя леко да се сгъсти. Овкусява се със сол и черен пипер. Ястието се залива със соса и се запича за около 10 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
1 коментара
Стефко малкия 59 Любен Каравалов Варна
2018-12-06 19:46:39
Отговори
Лятото брах доматите на съседа Николай в Житница.От него взимах за магазина на жената на Любен Каравелов.Пращаше ме за вода на обяд.От зеленчуковата борса вземах от Николай дини като се прибирам от работа,ама във Варна всички от там вземат,аз съм хлебарин,18години бях хлебар във Варна,Стефко,кой не ме знае,но вече на 60г,сега разнасям подправки и се притеснявам че съм вече остарял за работа!Но риба никога не съм ял,не виждам костите и се задавям,нося очила.