Свинските крачета се смятат за евтин вторичен продукт и са популярни сред домакините, не само в България, но и в Русия и Украйна. Всъщност те са изключително полезни, защото месото по краката на прасетата е много малко, а мазнините от него практически отсъстват. Крачетата са предимно кожа, сухожилия и кости и са изключително полезни не само за хора с хелостерол и високо кръвно, но и за такива, които страдат от остеопороза. Макар да са подценявани, могат да бъдат приготвени и поднесени по най-различни начини.
Подлютена чорба
ПРОДУКТИ: 2 свински крачета, 2 бр. свински уши, 100 г глава целина, 1 глава чесън, 1 глава лук, 1 морков, 2 дафинови листа, 3 с. л. червен винен оцет, 2 с. л. хрян от буркан, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Свинските крака и уши се заливат с 3 л вода. Когато водата кипне, пяната на повърхността се отстранява. Прибавят се лукът, целината и морковът, нарязани на големи кубчета, смачканите скилидки чесън и дафиновите листа. Готви се, докато продуктите омекнат много добре. Краката и ушите се изваждат от бульона, краката се обезкостяват, месото и кожата се нарязват на парчета. Ушите се режат наситно. Бульонът се прецежда. Месото и кожата от краката и нарязаните уши се връщат в бульона. Готовата супа се подправя със сол и 1 с. л. оцет. Останалият оцет се смесва с хряна и се поднася към супата.
Гювечета
ПРОДУКТИ: 4 свински крачета, 2 свински уши, 150 г сирене, 150 г едро смляна лютеница, 4 яйца, 1/2 с. л. зърна черен пипер, 1-2 дафинови листа, 1/2 ч. л. пушен лют червен пипер, 2 стръка праз, 2 с. л. олио, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Крачетата и ушите се почистват и се измиват със студена вода. Сваряват се с черен пипер и дафинов лист – за около 3 часа. След това крачетата се обезкостяват, а ушите се накълцват. Празът се наситнява и се запържва в олиото, докато омекне. Месото от крачетата и ушите се смесва с натрошеното сирене, праза и лютеницата. Сместа се овкусява с пушен пипер и сол и се разпределя в гювечета. Запича се на 180 градуса с вентилатор за 20 минути, чуква се по едно яйце и се допичат за още 5.
Вурстчета
ПРОДУКТИ: 2 кг свински крачета, 20 г сушени манатарки, 1 глава лук, 1 с. л. патешка мазнина, 1/2 щипка лют пипер, 1 1/2 ч. л. суха майорана, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се нарязва наситно и се запържва в патешка мазнина, докато омекне. Крачетата се варят 1 час и 30 минути в тенджера под налягане и се обезкостяват. Месото се смила в чопър, докато стане на пюре. Овкусява се с лука, лютия пипер, майораната, сол, черен пипер и смлените на прах манатарки. Оформят се пурички с фолио за свежо съхранение. Завиват се в алуминиево фолио и се оставят да се охладят 40 минути. После се отвиват, нарязват се по желание и се поднасят веднага.
По швейцарски
ПРОДУКТИ: 5-6 големи зелеви листа, 1/2 от бялата част на стрък праз, 1 морков, 20-30 г целина, черен пипер и сол на вкус, 1-2 щипки индийско орехче, 1/2 -1 глава червен лук, 2 филии хляб, 3 жълтъка, 200 г свинска кайма, 200 г телешка кайма, 500 мл телешки бульон, 4-5 стръка магданоз, 6 филии бекон (100-150 г), 2 свински крачета, 2 стръка магданоз.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Свинските крачета се сваряват за 30-40 минути. Зелевите листа се слагат в тенджера с подсолена и подкиселена с оцет вода, варят се 8 минути и след това се охлаждат. Двата вида кайма се смесват в купа. Добавя се натрошената среда на хляба и нарязаният наситно лук. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче. Прибавят се жълтъците и хубаво се омесва. Морковът, целината и стръкът праз се разрязват по дължина. Завързват се на снопче заедно със стръковете магданоз. Върху всеки бланширан лист зеле се сипва от плънката и се завиват сарми. Всяка от сармите се увива в тънко парче бекон и се връзва с конец като пакетче, така че да не се разтваря. Сармите се подреждат в правоъгълна тава, в двата края на която се поставят сварените свински крачета. По средата се слага букет "Гарни". Ястието се залива с бульона и се пече 40-45 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна. След това свинските крачета се обезкостяват и месото се нарязва надребно. Конците на сармите се отстраняват. Сармите се сервират със сос от този, в който са се задушавали. В соса се слагат парченца от свинските крачета, поръсват се с наситнен магданоз и порцията е готова за сервиране.
Все още няма коментари