Рецептите за бързи, лесни и изключително вкусни ястия не са мит. Аламинутите често са предпочитани от домакините, но едновременно с това са и пренебрегвани заради еднообразието от продукти, които включват. Предлагаме ви няколко нестандартни, но страшно лесни за приготвяне ястия, с които всички на масата ще си оближат пръстите. Още по-хубавото е, че освен апетитни са и здравословни.
Пикантни картофки
Необходими продукти: 500 г картофи, 3 с.л. галета, 1 с.л. брашно, 1 с.л. червен пипер/лют по желание, 1 ч.л. босилек, 1 ч.л. риган, 1/2 ч.л. чесън на прах, растителна мазнина,
сол.
Начин на приготвяне: Измийте добре картофите, почистете ги старателно и ги нарежете на едро. Залейте ги с мазнината. В отделна купа смесете всички подправки. Разбъркайте ги хубаво, а после наръсете обилно картофките. Разклатете ги или си помогнете с ръце, за да може миксът от аромати да се разпредели равномерно и да полепне по картофите. После ги прехвърлете в тава, като на дъното й предварително сте сложили хартия за печене. Ако е необходимо, можете да добавите още мазнина – олио или зехтин. Ястието се пече в добре загрята фурна – на около 230 градуса, в продължение на 40 мин. Разбъркайте картофките поне 1-2 пъти по време на печенето, за да могат да придобият златист цвят от всички страни. Сервират се топли и могат да се гарнират с най-различни сосове.
Домати по средиземноморски
Необходими продукти: 4 стръкчета чери домати, 4 големи домата, 2 чушки – червена и жълта, 400 г сирене, 400 г кашкавал,
сол, черен пипер, зехтин, свеж риган, босилек.
Приготовление: Почистете доматите и чушката от семките. Нарежете ги на едри кубчета. Сиренето и кашкавала също накълцайте на големи парчета. Намажете четири огнеупорни съдчета със зехтин, като разнесете зехтина и по стените им. На дъното като първи ред разпределете доматите и чушката, които предварително сте смесили с риган и босилек. После върху тях сложете сиренето и кашкавала. На последния ред сложете по едно стръкче от чери доматите. Поръсете със сол, черен пипер, зехтин и накълцан на сито босилек на око. Изпечете ястието в загрята на 200 градуса фурна до готовност. Това ще ви отнеме не повече от 20 минути.
Запеканка с ориз и зеленчуци
Продукти: 1 средно голям патладжан, 1 тиквичка, 3-4 чушки, 2-3 домата, 3-4 печурки - пресни или от консерва, 1 ч.ч. ориз, магданоз, растителна мазнина, сол.
Приготовление: Патладжанът и тиквичката се нарязват на едри кубчета. Чушката накълцайте на шайбички, доматите - на по-едри парчета, а гъбите - на ивици, за да не се стопят. В тиган с предварително нагорещена мазнина запържете чушките, след това прибавете патладжана и накрая тиквичките. Бъркайте ги интензивно и когато започнат да порозовяват, добавете ориза и гъбите. Разбърквайте отново, докато не видите, че оризът изглежда като стъклен. После прибавете доматите, посолете, объркайте всички продукти и ги залейте с гореща вода. Течността трябва да покрива зеленчуците. Дръжте на огъня до кипване. После изсипете сместа в тавичка, нарежете последния домат на полумесеци и го подредете отгоре. Поръсете с магданоз и запечете за 20-30 минути.
Броколи в гювечета
Продукти: 800 г броколи или една средна глава, 4 яйца,
200 г сирене, 100 г кашкавал, мазнина.
Приготовление: Накъсайте броколите на отделни розички и ги сварете на пара в тенджера с вода. Достатъчни са им само 3 минути, за да омекнат. После ги разпределете равномерно във всяко едно от гювечетата. Залейте ги с разбитите предварително яйца, смесени с натрошеното сирене. Отгоре поръсете обилно с кашкавал. Сложете ги в студена фурна и ги оставете да се запекат на 180 градуса. Ще разберете, че са готови по зачервяването на яйцата и кашкавала отгоре. Ако обичате подправки, можете да добавите черен пипер, малко сол или риган на прах.
Панирани пилешки гърди
Продукти: 4 пилешки гърди, 4 с.л. галета, 2 с.л. царевично брашно, 2 с.л. настърган кашкавал, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 1 с.л. магданоз - нарязан на ситно,
смлян черен пипер на вкус, 1 голямо яйце, 1 с.л. прясно мляко, 2 с.л. сусам, олио за пържене.
Приготовление: Разделете пилешките гърди през средата. След това с остър нож ги разрежете на две. Начукайте ги леко с дървен чук и отупайте с черен пипер на вкус. Пристъпете към подготвяне на панировката, като смесите галетата с нарязания на ситно магданоз, настъргания кашкавал и сусама. Оваляйте месото в царевичното брашно, после потопете в разбитото яйце, смесено с прясното мляко, а накрая ги отупайте и в пикантната панировка. Запържете ги в сгорещено олио от двете страни до златисто и сервирайте. За още по-завладяващ вкус поднесете с млечен или соев сос.
Лесен пай от вишни
Продукти: 1 яйце, 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. кисело мляко, 2 ч. ч. брашно, 1 бакпулвер, 1/2 ч.л. сода, 1/3 ч.ч. олио,
1 ванилия, замразени вишни или плодове от компот.
Приготовление: Разбъркайте в дълбока купа яйцето, захарта и киселото мляко до хомогенна смес. После към нея добавете бакпулвера, содата и олиото. На порции прибавяйте и предварително пресятото брашно, като едновременно с това не спирате да разбърквате сместа. После внимателно я изсипете в малка тавичка. Ако решите да използвате хартия за печене, няма нужда да я намаслявате. В противен случай – направете го задължително, за да може десертът да се отдели. Върху сместа подредете и вишните, които предварително сте почистили от костилките. После оставете готовия за печене сладкиш за 20 минути, за да може да бухне. Изпечете го в предварително загрята на 180 градуса фурна. Това ще отнеме не повече от 20 минути. Консумирайте го охладен - колкото повече престоява, толкова по-вкусен става.
Аламинути за бърза и вкусна вечеря
Заложете на постните ястия, ако времето ви притиска
0 коментара
Все още няма коментари