Подправянето на ежедневните гозби с люти чушки помага за намаляване на апетита. Още: капсаицинът, на който чушките дължат лютивия си вкус, увеличава изразходването на енергия от организма. Т.е. при ядене се изгарят повече калории. Така че без много усилия, хапвайки люто, ние отслабваме. Освен това подлютените ястия са много вкусни. Лютите чушки съдържат 2 пъти повече витамин С от лимоните, те укрепват имунитета, дихателната система и лекуват депресия. Но не бива да се консумират при язва и гастрит.
Конфитюр "Екстаз"
Необходими продукти: 250 г червени люти чушки, 750 г червени чушки, 500 г захар или друг подсладител по избор, 2 с.л. ябълков оцет, 1 с.л. лимонов сок.
Начин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме чушките. Едрите леко ги запичаме на грил или на тиган, за да придобият вкус на грилован пипер. Поставяме ги в чопър или пасатор, за да ги превърнем на пюре. Изчистените люти чушки слагаме в тенджера с малко вода, за да поомекнат за 10 минути, после ги пасираме. Може да ги минем през гевгир, за да паднат люспите. Изсипваме всички чушки обратно в тенджерата, прибавяме оцета и захарта, разбъркваме и оставяме да кипне. Когато започне да се образува пяна, я отделяме с лъжица. Намаляваме и оставяме да къкри, докато се сгъсти. Проверяваме гъстотата върху чиния. Спираме варенето, когато се образува трайна капка. Сваляме от котлона, прибавяме лимоновия сок, разбъркваме и наливаме в предварително измитите и подсушени бурканчета. Затваряме с капачките и ги обръщаме с тях надолу. Оставяме ги така, докато изстинат напълно, за да се стерилизират добре. (При направата на сладкото трябва да носите задължително ръкавици!)
Супа „Парливка”
Необходими продукти: свинско месо - 500 г, кисело зеле - 400 г, лук - 1 глава, зелева чорба - 300 мл, ориз - 1 шепа, брашно - 1 с.л., червен пипер - 1 ч.л., черен пипер, чубрица, дафинов лист - 2 бр., люти чушки - 3 бр. (може и сухи).
За застройката: 1 яйце, заквасена сметана - 1 с.л.
Начин на приготвяне: С 1 с.л. олио се запържва месото, нарязано на дребни кубчета. След това добавете лука и зелето, нарязано на тънки ивици. Препържете го добре, поръсете с брашното, червения пипер и подправките. Налейте зелевата чорба и вода (около 2,5 л - преценете сами колко гъста искате да е супата). Оставете супата да ври, докато омекнат зелето и месото. След това прибавете ориза и когато стане готов, направете застройката. Разбийте яйцето със сметаната. Налейте от горещия бульон, разбъркайте добре и върнете обратно в тенджерата. Нарежете лютите чушки на ситно или ги разтрошете, ако са сухи, сложете ги в супата, разбъркайте добре и свалете от котлона.
Пикантна разядка
Необходими продукти: 3 яйца, 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. настъргано сирене, бакпулвер, 3 ч.ч. брашно, 1/2 връзка магданоз, 1/2 връзка копър, 2 люти чушки, 3 ч.ч. бира, сусам за поръсване, лют червен пипер.
Начин на приготвяне: Разбийте добре яйцата и олиото с помощта на миксер. Добавете киселото мляко, сиренето, нарязаните на ситно копър и магданоз. Разбъркайте старателно всичко. Сложете и нарязаните на малки кубчета чушки. Следват брашното, бакпулверът, щипка сол и пипер. Отново разбъркайте хубаво. Намажете форма с олио и в нея разпределете получената смес. Поръсете със сусам. Изпечете кекса в предварително загрята до 170 градуса фурна в продължение на 40-50 минути (до готовност). Използването на зелени подправки не е задължително.
Все още няма коментари