Кестените са великолепен есенен плод, богат на минерални соли, главно калий, фосфор, магнезий, калций, натрий и желязо. Кестенът не може да се консумира суров, защото съдържа т.нар. сапонини и те му придават тръпчив вкус. Но когато се свари или опече част от нишестето се хидролизира до захари и вкусът му става неповторим. От кестени добрите домакини правят най-фините торти, най-апетитните ястия с месо, напитки, както и сладка. Ето някои рецепти.
Телешко в гювече
Необходими продукти: телешко месо - 400 г (без кости), кестени - 20 бр., моркови - 2 бр., арпаджик - 10 бр., чесън - 10 скилидки, дафинов лист - 3 бр., малки стафиди - 1 с.л., захар - 1 ч.л., оцет - 1 с.л., чорбаджийски чушки - 5 бр., сок от нар - 1 с.л., вода - 1 ч.ч., масло - 30 г, магданоз – 1/2 връзка, сол - 1 ч.л.
Начин на приготвяне: Обелваме лука и скилидките чесън и ги нарязваме на едро. Прибавяме дафиновия лист, захарта, оцета, стафидите и изсипваме всичко в дълбок съд. Слагаме в тази смес нарязаното на едри късове месо, разбъркваме добре и покриваме с фолио за свежо съхранение. Прибираме месото в хладилник за 6 часа да се маринова. Продупчваме кестените с нож и ги пускаме във вряща вода за 5 минути. Изваждаме ги и ги обелваме. Изваждаме месото от хладилника и го прехвърляме в глинен съд, прибавяме морковите, нарязани на кръгчета, и чушките, нарязани на ситно. Овкусяваме със солта и сока от нар, добавяме маслото. Печем ястието в предварително загрята фурна на 200 градуса за 40 мин. Махаме фолиото и печем още 10 мин. Изваждаме гювеча и поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Крем супа
Необходими продукти: кестени - 500 г, лук - 1 глава, селъри - 1 стрък, моркови - 1 бр., олио - 2 с.л., брашно - 1 с.л., пилешки бульон - 500 мл, черен пипер, сол, заквасена сметана - за гарниране.
Начин на приготвяне: Загряваме олиото и в него запържваме нарязаните на ситно лук, морков и целина, добавяме брашното и разбъркваме. Сипваме бульона и прибавяме сварените и обелени кестени, варим 10 мин. Пасираме всичко и овкусяваме със сол и пипер. Сервираме всяка порция с по 1 с.л. заквасена сметана.
Конфитюр "Мечта"
Необходими продукти: кестени - 1 кг., сол - 1 ч.л., резене (див копър) - семена 1 ч.л., захар - 800 г, вода - 16 мл, ванилия - 2 пакетчета, ром - 1 к.ч.
Начин на приготвяне: Поставете кестените в голяма тенджера. Залейте ги със студена вода, добавете солта и семената от резене и варете около 1 час (или до пълното омекване на кестените). Свалете от огъня, отцедете и оставате леко да се охладят. Обелете кората на кестените, прекарайте ги през сито или смелете с пасатор. Поставете захарта и водата в тенджера и поставете на огъня. След като се разтопи захарта, добавете смлените кестени, разбъркайте добре и варете 30-40 мин. Добавете ванилията и рома и разбъркайте добре. Изсипете горещата смес в сухи буркани и ги затворете добре.
Карамелки
Необходими родукти: кестени - 1 кг (пресни), захар - 4 с.л., бульон - 2/3 ч.ч. (150 мл) + допълнително, ако е необходимо, сол - 1/8 ч.л., масло - 3 с.л.
Начин на приготвяне: Фурната се загрява предварително до 200 градуса. Прави се разрез на всеки кестен. Кестените се пекат около 15 мин, докато обвивките им се разтворят леко. След като се извадят от фурната, се обелват. Aко не могат да бъдат обелени, ги сложете за няколко секунди във вряща вода. Захарта се карамелизира и се добавят бульонът, солта и кестените. Оставят се да къкрят, захлупени около 30 мин, като се добавя още бульон при необходимост. Когато кестените омекнат и поемат целия бульон, се прибавя маслото. Поднасят се горещи.
Шейк "Император"
Необходими продукти: прясно мляко - 1 литър, кестени - 12 броя, фурми - 12 броя, ванилия, захар - на вкус.
Начин на приготвяне: Обелете кестените, почистете фурмите и ги смелете с машинка. Добавете към тях млякото, подсладете на вкус и оставете сместа в хладилник за 2 часа. След това прецедете и поднесете.
Все още няма коментари