Сладките картофи, известни в някои краища на България като батати или патати, са не само по-диетични, но по-полезни за здравето от обикновените. Можете да ги намерите в най-различни цветове, но винаги са по-големи от стандартните. Въпреки подвеждащото си име сладките картофи са идеалният регулатор на кръвната захар, което ги прави подходящи за диабетици. Освен това са нискокалорични.
Витаминозна бомба
ПРОДУКТИ: 400 г сладки картофи, 1 консерва нахут (400 г), 1 глава броколи, 3 с. л. зехтин, 1 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. кориандър, 1 ч. л. кимион, сол и черен пипер на вкус. За дресинга: 50 мл зехтин, 4 скилидки чесън, 1/4 връзка копър, 2 с. л. сок от лимон, 1 с. л. сусамов тахан, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кимионът, кориандърът и червеният пипер се разбъркват. Картофът се обелва и се реже на шайби, които се подреждат в тава, заливат се с 1 с. л. зехтин и се овкусяват с част от сместа от подправки. Нахутът се отцежда. Залива се с 1 с. л. зехтин и се овкусява с останалата смес от подправки. Изсипва се в тавата. Броколите се накъсват на розички, подреждат се в тавата, заливат се с останалия зехтин. Всички продукти се овкусяват със сол и черен пипер. Пекат се 20–25 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. В купа се смесват таханът, зехтинът, лимоновият сок, стритият на паста чесън, наситненият копър и сол на вкус. Зеленчуците се слагат в чиния, заливат се с дресинга и се поръсват с нахута.
Огретен
ПРОДУКТИ: 1 кг сладки картофи, 400 мл животинска сметана, 2 с. л. захар, 4 яйца, 1 ч. л. розмарин, сол и черен пипер на вкус, 60 мл зехтин, 1/2 връзка копър, 1 скилидка чесън.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Яйцата се разбиват със сметаната, посолява се и се подправя с черен пипер и розмарин. Картофите се обелват и се нарязват на тънки ленти с белачка. Орехите се наситняват. Захарта се карамелизира в касерола и карамелът се разстила на дъното на тава за печене. Слагат се половината ленти батати, върху тях се разстилат орехите и отгоре се покриват с останалите батати. Налива се сметановата смес, тавата се покрива с алуминиево фолио и се пече на 200 градуса с вентилатор за 40 минути. Фолиото се отстранява и се допича още 20 минути. Копърът, зехтинът и чесънът се пасират и ястието се залива. Нарязва се на парчета и се сервира.
Пилешки гърди с пюре
ПРОДУКТИ: 1 кг пилешко филе, 2 с. л. краве масло, 150 мл бяло вино, 150 г моркови, 1 глава лук, 100 г целина, 1 с. л. зехтин, 250 мл пилешки бульон, сол и бял пипер на вкус, 3–4 стръка див лук, 1 ч. л. олио, 2 с. л. краве масло, 1/4 връзка магданоз, 600 г сладки картофи, сол и бял пипер на вкус, 2 с. л. зехтин , 2–3 стръка естрагон.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Филето се овкусява със сол и пипер и се залива със зехтина. Запича се от всички страни по 2 минути, след това се слага в тава и се пече на 190 градуса около 8 минути. Сладките картофи се увиват поотделно с алуминиево фолио и се пекат в умерена фурна на 180 градуса около 2 часа, или докато станат меки. Белят се и се намачкват с преса за картофи или с вилица. Овкусяват се със сол и пипер и се добавят маслото, олиото и накълцаните магданоз и див лук. Сосът се приготвя, като се задушават за около 5 минути в зехтина нарязаните на едро целина, лук и моркови. Сипва се бульонът и се оставя да ври на умерен огън около 20 минути. Добавят се виното и скълцаният естрагон и ври още 7–8 минути до изпаряване на половината течност. Съдът се отстранява от огъня, сосът се прецежда и се добавя маслото, като се бърка постоянно до пълното му разтопяване. Ястието се сервира, като до пюрето се поставят филийки от нарязаното филе и се заливат с по 2–3 лъжици от соса.
Домашен сладолед
ПРОДУКТИ: 600 г сладки картофи, 1 консерва кондензирано мляко (397 г), 3 с. л. пудра захар, 1 ч. л. канела, захар с канела (за поръсване).
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Сладките картофи се обелват и се измиват. Нарязват се на дребни кубчета и се сваряват на пара. Смесват се със захарта и канелата. Сместа се разстила в тава и се замразява. След това се смила в блендер за 4-5 минути. Добавя се кондензираното мляко и отново се смила за още 1-2 минути. При необходимост оставете готовия сладолед във фризер, за да стегне. Сервирайте го, поръсен с канелена захар.