Смокините са известни като „плодовете на боговете“. Истината е, че в древността те са символизирали изобилие и богатство. Те обаче впечатляват и със своите здравословни свойства, защото са богати на калий и желязо. Често ги пренебрегваме и ги консумираме или пресни, или под формата на сладка, но всъщност в някои от най-изтънчените ресторанти по света десертите се приготвят единствено от смокини.
Печени с крем
ПРОДУКТИ: 600 г дребни кафяви смокини, 50 г бисквити, 100 мл вино, 1 с. л. кафява захар,
2 щипки инстантно кафе, 2 щипки канела, 1 щипка индийско орехче. За крема: 150 мл животинска сметана, 150 мл прясно мляко, 70 г захар, 3 жълтъка, 1 шушулка ванилия.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кремът се приготвя, като в касерола се смесват прясното мляко, захарта, сметаната и разполовената шушулка ванилия. Готви се на умерен огън, докато захарта се разтвори. Шушулката се отстранява. Жълтъците се разбиват и малко по-малко към тях се налива горещата течност. Сместа се прехвърля в касеролата и се готви на слаб огън при непрекъснато бъркане. Готовият крем се прехвърля в купа и се охлажда, покрит с прозрачно фолио, за да не хваща кора. Смокините се цепват на кръст, подреждат се в тава, поръсват се със захарта, канелата, индийското орехче и инстантното кафе. Заливат се с марсалата и се пекат около 15 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. Охладеният крем се разпределя в чинии, гарнира се с печените плодове и натрошени бисквити.
Кейк
ПРОДУКТИ: 4–6 смокини, 3 яйца, 200 г брашно (+ за поръсване), 200 г краве масло на стайна температура (+ за намазване), 150 г захар, 10 г ванилова захар, 4 с. л. прясно мляко, 1 ч. л. бакпулвер, 1 щипка сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Брашното се смесва с ваниловата захар, бакпулвера и солта. Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се маслото и млякото и отново се разбива. Течните съставки се смесват със сухите и се разбърква до хомогенизиране. Тестото се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно форма за печене. Подреждат се и разполовените смокини, като разрезът трябва да е нагоре. Кейкът се пече 1 час в загрята на 180 градуса фурна без вентилатор. Охлажда се върху скара. Нарязва се и се сервира.
Мус от извара
ПРОДУКТИ: 600 г извара, 300 г смокини, 100 г заквасена сметана, 2 с. л. сладко от смокини (сиропа), 100 г орехи, 2 с. л. кафява захар.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Изварата се смесва в купа със сметаната и сладкото и се разбиват с миксер около 2–3 минути, докато сместа се хомогенизира. Орехите се карамелизират, като се слагат в тефлонов тиган, поръсват се със захарта и когато тя се разтопи, се изсипват внимателно върху студен чист плот, алуминиево фолио или чиния. Оставят се да изстинат. Смокините се запичат до златисто в тефлонов тиган. Кремът се разпределя в купички, украсява се с карамелизираните орехи и смокините и се сервира. Карамелизираните орехи могат да се ароматизират с есенция ром, а кремът да се овкуси допълнително с портокалови или лимонови кори. Той е подходяща добавка към кексове или козунаци.
Тарталети
ПРОДУКТИ: 310 г брашно, 150 г краве масло (студено), 100 г пудра захар, 20 г смлени бадеми, 1 яйце, 1 щипка сол, 500 г смокини, 300 г крема сирене, 150 г бял шоколад, 20 г краве масло, 30 мл тъмен балсамов оцет, кафява захар за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Брашното се разбърква със смлените бадеми, захарта и солта. Добавя се маслото, нарязано на едри кубчета, и се претрива с ръце, докато се получат трохи. Чуква се яйцето и отново се разбърква за кратко, така че да се получи тестена топка. Покрива се с фолио и се прибира в хладилника, за да стегне. След това се разточва върху набрашнен плот на тънка кора, с която се покриват форми за тарталети с подвижно дъно. Върху тестото във формите се слага хартия за печене и морска сол. Основите на тарталетите се пекат за около 12 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Хартията и солта се махат и тестените основи се допичат за още 2 минути. Оставят се да се охладят напълно. Шоколадът се разтопява и с част от него, съвсем тънко, се намазват тестените кошнички. Прибират се обратно в хладилника, за да стегне шоколадът. По този начин тестото няма да се овлажни и да омекне от крема и плодовете. Останалият разтопен шоколад се разбърква с крема сиренето. Смокините се режат на лодки, поръсват се парченца масло и със захар и се поливат с балсамовия оцет. Пекат се около 12 минути в загрята на 220 градуса фурна с вентилатор. Тарталетите се пълнят с крема и се гарнират с охладените печени смокини.
Все още няма коментари