В жегите трябва да избягваме бързите храни. Продуктите, които се влагат в дюнери, пици и хамбургери, най-вече месото и сосовете, могат да изиграят лоша шега, ако не са пресни, пише „Марица”. Друг е въпросът, че количеството им в предлаганите заготовки е оскъдно. Затова експерти препоръчват вместо 3 лв. за дюнер парите да се дадат за кило пресни плодове и зеленчуци.
За дюнера като правило се използва най-евтиното свинско или пилешко месо -приготвянето му на грил, както и голямото количество сол и подправки, маскират всички негови недостатъци, най-вече, ако е старо. Ако месото обаче не е изпечено добре, винаги съществува опасност от натравяне. Сосовете, кетчупът и майонезата обикновено са чиста химия и съдържат малко натурални продукти.
Според диетолози, ако изядем 180 г пица, вече сме изчерпали почти наполовина дневния си лимит за сол и вредни наситени мазнини, с 1/3 лимита си за холестерол и мазнини и с 1/4 количеството на калориите, които се полагат на организма. Правилно приготвената пица, направена от качествен кашкавал и зеленчуци, може да бъде полезна и вкусна.
Но при хранителната конфекция по-често се използват евтини компоненти и много хранителни добавки. Тестото на пицата обикновено се прави от брашно, захар, соево масло и консерванта калиев сорбат. Кашкавалът съдържа предимно модифицирано нишесте и консерванти. Плънката също има много хранителни добавки, които са чист химичен продукт - натриев нитрит и др., както и изкуствени ароматизатори.
Установено е, че един голям хамбургер съдържа 46% сол, 45% наситени мазнини, 25% калории и холестерол, 37% мазнини, 15% въглехидрати, почти 2 бучки захар и 1,5 г трансмазнини. В месото няма хранителни добавки и други безполезни вещества, но в хлебчето и в соса те са много: високофруктозен сироп, сулфат, калциев карбонат и силикат, соево брашно, емулгатори, калциев пропионат и други консерванти като натриев и калиев бензоат.
Все още няма коментари