Никулден е сред най-почитаните християнски празници у нас. По традиция на трапезата трябва да присъства поне едно рибно ястие, за да бъде следващата година благодатна. Хубаво е основното да бъде приготвено от шаран, защото той е смятан за жертвена риба, а неговите люспи се раздават на всички от семейството за късмет. По-идейните кулинари могат да приготвят и четиристепенно меню, изцяло вдъхновено от рибата.
Чорба по манастирски
ПРОДУКТИ: 800 г микс от дребни риби, 100 г зелени маслини, 2 картофа, 2 домата, 2 червени чушки, 1 зелена чушка, 1 глава лук, 1 връзка пресен лук, 1 връзка магданоз, 40 мл олио, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Рибата се почиства и се вари в подсолена вода заедно с нарязаната на едро глава лук. Бульонът се прецежда и отново се кипва, лукът се отстранява, а рибата се оставя да се охлади. Пресният лук, чушките, доматите и картофите се почистват и се нарязват. Слагат се в бульона, налива се олиото, овкусява се със сол и черен пипер. Зеленчуците се варят на слаб огън около 30 минути. Добавят се и разполовените маслини. Охладената риба се почиства от кожата и костите и се връща в тенджерата. Супата се разбърква и се поднася с нарязан магданоз.
Испанска салата
ПРОДУКТИ: 1 консерва риба тон (в собствен сос), 1 салата айсберг, 2-3 сварени картофа, 1 краставица, 2 яйца (сварени), 2 домата, 1/2 глава червен лук, 1 червена чушка, винен оцет, зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В голяма купа смесете накъсаната салата айсберг, нарязаните на кубчета картофи, нарязаните краставица и домати, нарязаните на четвъртинки яйца, нарязаната на ситно чушка и наситнения лук. Овкусете със сол, черен пипер, оцет и зехтин и разбъркайте. Гарнирайте всяка порция с риба тон и сервирайте.
Пълнен шаран
ПРОДУКТИ: 1 шаран (2 кг), 5 връзки магданоз, 10 стръка мащерка, 2 ч. л. червен пипер, 1/4 ч. ч. ориз, 1–2 глави лук, 1/2 ч. ч. олио, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олиото и малко вода до омекване, прибавя се оризът и се разбърква, задушава се 5–6 минути. Отстранява се от огъня и се разбърква с наситнените магданоз и мащерка, червения пипер и сол. Предварително почистеният, измит и посолен отвътре и отвън шаран се пълни с приготвената плънка, зашива се и се поставя в тава. Наливат се около 500 мл вода. Покрива се с фолио и се пече във фурна, загрята на 180–200 градуса, около 60 минути.
Хек на хапки
ПРОДУКТИ: 3 бр. филе от риба хек, 1 яйце, 1 лимон, корнфлейкс, сол на вкус, олио (за пържене). За соса: 1/2 кофичка кисело мляко, 1/2 кутийка майонеза, 3 пресни чушки (или печени), сокът от 1/2 лимон, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чушките се нарязват на малки кубчета и се слагат в купа. Добавят се киселото мляко и майонезата. Овкусява се с лимоновия сок, сол и черен пипер. Всичко се разбърква и сосът е готов. Слага се в хладилника, за да е студен при сервиране. Рибните филета се измиват и се нарязват на дребно. Осоляват се. В купа разбъркайте яйцето. В друга купа се слага натрошеният корнфлейкс. Рибата се потапя първо в купата с яйцето, след това се овалва в корнфлейкса и се пържи до златисто в тиган със сгорещено олио. Сервира се с охладения сос.
Все още няма коментари