Българите все по-често започнаха да допускат пуйката до своя трапеза. Откакто пилешкото месо стана почти напълно изкуствено, пуешкото бавно започна да заема неговото място. Всъщност то е изключително полезно за здравето и фигурата и поради тази причина е предпочитано от всички, които се занимават със спорт в световен мащаб. Приготвя се лесно, а единственото важно условие е винаги да се избира закръглена и еластична на допир пуйка, бяла на цвят.
Банички
ПРОДУКТИ: 8 точени кори, 600 г пуешко филе, 100 мл зехтин (+ за намазване), 2 яйца, 2 скилидки чесън, 1 червена чушка, 1 глава лук, 1/2 ч. л. пушен червен пипер, 1/2 ч. л. кимион, сол и черен пипер на вкус, овесени ядки за поръсване. За соса: 100 г лютеница, 80 г заквасена сметана, 1 скилидка чесън, 1 ч. л. чили на прах, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и чушката се режат на ивици, а чесънът се наситнява. Пържат се в половината зехтин. Щом омекнат, се подправят с пушения пипер, кимиона, сол и черен пипер, дърпат се от огъня. Пуешкото се смила на кайма и се запържва в останалия зехтин до златисто. Разбърква се със зеленчуците и плънката се оставя да се охлади. След това към нея се чуква едно яйце и се разбърква добре. Корите се мажат със зехтин. Подреждат се на две места по 4 една върху друга. Върху тях се слага от плънката и се завиват две стегнати рула. Мажат се с разбито яйце, поръсват се с овесени ядки. Пекат се около 15 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. Лютеницата се смесва със заквасената сметана, стрития на паста чесън, чилито и сол на вкус. Рулата се нарязват и се поднасят със соса.
Мусака
ПРОДУКТИ: 1 кг картофи, 600 г пуешко филе, 100 г краве масло, 300 мл прясно мляко, 9 стръка праз, 2 с. л. брашно, 1 с. л. едрозърнеста горчица, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Празът се почиства, наситнява се и се задушава под капак в половината от маслото, малко вода и сол. Трябва да омекне и да остане на мазнина. В друг съд се сгорещява останалото масло. Сипва се брашното и се запържва до златисто. Налива се млякото и се бърка, докато сосът се сгъсти. Овкусява се с горчица, сол и черен пипер. Месото се нарязва на кубчета и се разбърква с готовия сос бешамел и задушения праз. Картофите се белят и се режат на шайби с дебелина от 0,5 см. Половината от тях се подреждат в намаслена тава и се поръсват със сол и черен пипер. Изсипва се сместа с пуешко и праз. Останалите картофи се подреждат отгоре и също се подправят със сол и черен пипер. Наливат се около 150 мл вода. Ястието се покрива с алуминиево фолио и се пече около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. След това фолиото се отстранява и мусаката се запича за още 25 минути.
Бутчета със сливи
ПРОДУКТИ: 4 долни пуешки бутчета, 500 г замразени перлени лукчета (белени), 100 г сушени сини сливи (без костилки), 400 мл пилешки бульон, 150 мл бяло вино, 100 мл бренди, 50 мл зехтин, 1/4 връзка мащерка, 2 с. л. брашно, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Сушените сини сливи се накисват в загрятото бренди. Бутчетата се овкусяват със сол и черен пипер и се запържват в сгорещен съд, без мазнина, до златисто. Наливат се виното и бульонът, слагат се клонките мащерка и се готви под капак около 2 часа, докато месото стане напълно готово. Перлените лукчета се запържват в половината от зехтина, докато започнат да се карамелизират. В останалия зехтин се запържва брашното, налива се малко от бульона на месото, като се бърка непрекъснато. Сосът се посолява и се дърпа от огъня. Месото, отцедените сини сливи и запържените лукчета се слагат в тава, заливат се със соса и се запичат за около 20 минути в загрята на 220 градуса фурна с вентилатор.
Супа с гъби
ПРОДУКТИ: 400 г пуешки гърди, 200 г печурки, 200 г ориз, 1 глава лук, 2 л вода, 1 ч. ч. животинска сметана, 1 кубче пилешки бульон, 2 с. л. краве масло, 2 с. л. зехтин, 1/2 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Месото се нарязва на жулиени и се запържва за кратко от всички страни в загретия зехтин – на два пъти. Гъбите се почистват и нарязват на тънко. Лукът се нарязва на ситно. В дълбок съд се загрява маслото и в него се запържват лукът и гъбите. Добавя се оризът. Наливат се водата и се стрива кубчето бульон. Готви се на тих огън, докато оризът стане готов. Налива се сметаната и се прибавя месото. Кипва се. Магданозът се нарязва на ситно и се добавя към супата. Подправя се със сол и пипер на вкус и се поднася.
Все още няма коментари