След прекомерната употреба на месо по празниците е време да разтоварим организма си. Най-доброто постно меню е с участието на боба, който според лекарите е равен по белтъчини на най-питателната мръвка. Фасулът е сред емблемите на българската кухня, а колкото по-стара и народна е рецептата, по която се приготвя, толкова по-диетично е действието му.
Кремсупа
ПРОДУКТИ: 300 г боб, 30 г глава целина, 6 скилидки чесън, 1 печена червена чушка, 1 глава червен лук, 1 корен пащърнак, 1 морков, 1/2 връзка магданоз, 1 л зеленчуков бульон, 4–5 с. л. сусамов тахан, 4 с. л. зехтин, 2 стръка пресен джоджен (1 ч. л. сух), 1 щипка пушен червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бобът се накисва във вода за една нощ. След това се отцежда. Залива се със студена вода, кипва се и се отцежда. Отново се залива с вода и се сварява до готовност. Чесънът, целината, чушката, пащърнакът, морковът и лукът се почистват, режат се на ситно и се запържват в зехтина. Налива се бульонът и се оставя да къкри на слаб огън, докато зеленчуците омекнат. Прибавя се отцеденият боб, а 300–400 мл от водата от варенето му се запазват. Овкусява се със сол, черен пипер, пушен червен пипер, листата от магданоза и джоджена. Вари се още около 10 минути. Добавя се сусамовият тахан. Пасира се и се налива заделената вода от варенето на боба.
Запечен с подправки
ПРОДУКТИ: 500 г едър бял боб, 100 мл олио, 1 стрък стеблена целина, 1 глава червен лук, 1 зелена чушка, 1/2 връзка магданоз, 2 с. л. доматен концентрат, 1 с. л. червен пипер, 1/2 с. л. сух риган, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бобът се накисва за една нощ. След това се сварява, като първата вода се изхвърля. Свареният боб се отцежда, а 200 мл от водата от варенето се запазват. Лукът, целината и чушката се почистват и се нарязват на малки кубчета. Запържват се за кратко в сгорещеното олио. Добавя се доматеният концентрат. Сипва се бобът и се поръсва с наситнен магданоз и червения пипер. Овкусява се със сол, черен пипер и риган. Прехвърля се в керамичен съд, налива се заделената вода и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – около 40 минути.
Пълнени чушки
ПРОДУКТИ: 8 пресни чушки (дребни), 250 г моцарела, 1 консерва червен боб (400 г), 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 1/2 ч. л. кимион на зърна, 1/4 ч. л. лют пипер на люспи, 50 мл зехтин, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чесънът се накълцва, кимионът се счуква на едро, а бобът се отцежда от водата. Лукът се наситнява и се пържи в зехтина, докато омекне. Прибавят се чесънът, кимионът, бобът, сол и лют пипер. Разбърква се и след 1–2 минути плънката се дърпа от огъня и се оставя леко да се охлади. От чушките се отделят капачета, а вътрешността им се почиства от семената. Бобената плънка се намачква грубо с вилица и в нея се разбърква накъсаната моцарела. Чушките се пълнят със сместа, затварят се с капачетата и се пекат на жар или на грил.
С кисело зеле на фурна
ПРОДУКТИ: 1,2 кг кисело зеле (1 зелка), 800 г консерва бял боб, 400 г консерва червен боб, 4-5 листа от салвия, 2 корена пащърнак, 1 глава лук, 4 скилидки чесън, 150 мл олио, сол и черен пипер на вкус, 2 с. л. червен пипер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът, чесънът и пащърнакът се нарязват на ситно. 50 мл от олиото се сгорещява и в него се запържват лукът и чесънът. Добавя се и пащърнакът. Когато и той се запържи, се сипва нарязаното на тънко зеле. След около 10 минути, когато зелето омекне, се слагат червеният пипер, бобът и листата от салвия. Прехвърля се в тава, залива се с останалото олио и се пече на 180 градуса с вентилатор за 45 минути.
Все още няма коментари