Мушмулите са изключително вкусен плод, за жалост - често пренебрегван. Вече е доказано, че са много полезни, защото разбиват бъбречните камъни. Този плод помага на много хора на хемодиализа, усилвайки действието на бъбреците по пречистването на кръвта. При всякакви болежки в кръста се препоръчва да се пие поне два пъти дневно чай от мушмули. Не е тайна, че този плод действа благоприятно и върху работата на черния дроб. Кулинарите знаят, че с мушмули се приготвят фантастични ястия, включително и най-хубавото вино.
Мармалад "Мечта"
Необходими продукти: 3 кг мушмули, 1 кг захар, карамфил, канела.
Начин на приготвяне: Сварете леко мушмулите, за да омекнат. След това ги смачкайте в гевгир, за да прецедите само меката част, а люспите и семките да отстраните. Към получената каша добавете 1-1/2 чаша от вода и захарта. Оставете да ври на среден огън. След около 30 мин сложете и съвсем малко карамфил и канела. Варете сладкото, докато се сгъсти, така че лъжицата да оставя следа отгоре. Напълнете бурканчетата, докато сладкото е още топло, и затворете, след като се охлади. Сладкото е подходящо за всякакви рула, кексове, кифлички и т.н.
Сладко-лютиво пиле
Необходими продукти: 1 пиле (около 1 кг), 50 г брашно, 50 г олио, 100 г бадемови ядки, 500 г мушмули, 50 г зелени маслини, 100 г червени домати, 50 г лук, 20 г чесън, 100 мл вино, 300 г бульон, дафинов лист на прах, лют червен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Изчистете добре пилето и го нарежете на порции. Оваляйте порциите в брашно и ги изпържете до зачервяване в олиото заедно с настъргания лук и скилидките чесън. Залейте ястието с виното и бульона, прибавете дафиновия лист и лютия червен пипер и го оставете да ври около час. Почистете мушмулите и ги нарежете на средно малки парченца. После ги добавете към ястието заедно със счуканите бадемови ядки, маслините, доматите - нарязани на дребно. След като доматите се сварят, свалете ястието от огъня.
Царска салата
Необходими продукти: 500 г пилешки гърди, 1/2 салата айсберг, 2 бр. авокадо, 500 г изчистени мушмули, 2-3 препечени филийки, 1 глава червен лук, зехтин, пресен лимонов сок, 3 ч.л. кимион, сол, черен пипер.
Начин на приготвяне: Нарежете месото на малки парченца и го поръсете с кимион. По желание предварително може леко да счукате кимиона. След това загрейте добре мазнината и запържете месото. През това време накъсайте марулята/айсберга, нарежете лука, мушмулите и авокадото. Когато месото е готово, може да го прибавите към зеленчуците и да овкусите с лимонов сок, зехтин, сол и пипер. Накрая добавете нарязани на кубчета препечените филийки.
Крем супа "Микс"
Необходими продукти: 4-5 дюли, 4 средни картофа, 600 г изчистени и леко подварени мушмули, 100 г пушен бекон, 2 л месен или зеленчуков бульон, 1 малка глава лук, 1 ч.л. настърган джинджифил (или индийско орехче), сол, захар, черен пипер.
Начин на приготвяне: Дюлите и картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват в малко от бульона. Лукът се запържва леко с 1/2 с.л. масло. Мушмулите се почистват, нарязват и леко се сваряват. Всички продукти се пасират. Заливат се с бульона и се загряват до кипване заедно с подправките. Беконът се нарязва на тънки ивички, запържва се и заедно с мазнината, която е пуснал, се прибавя към супата. Тя се сервира с лимонов сок, кротони или препечени филийки франзела, намазани с пикантно топено сирене (по една в чиния). Друг вариант на супата е беконът да се замени с настърган кашкавал или натрошено сирене.
Все още няма коментари