Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. пудра захар
1 к.ч. мед
1 чаена лъжица сода за хляб
1 чаена лъжица канела
брашно колкото поеме (около 1/2 кг).
За тези, които обичат слепените меденки - конфитюр за слепване.
За бяла глазура айсинг:
1 белтък
1 ч.ч. пудра захар
3-4 капки лимонов сок
За шоколадова глазура:
100 г шоколад
1 чаена лъжица масло
Начин на приготвяне:
Първо се разбиват с миксер яйцата и олиото. Добавят се пудрата захар и медът и отново се разбива старателно. Пресява се брашното и заедно със содата и канелата се добавя лъжица по лъжица към яйчената смес. Докато сместа е по-рядка, бъркайте с миксера (телта), а след като се получи тесто, го извадете от купата и месете с ръце. Добавяйте брашно и месете до получаване на лепкаво, средно твърдо тесто. За това е необходимо около 0,5 кг брашно. Оформете от тестото топчета с големината на маслина или пък разточете дебело тесто (дебелина около 0,5 см) и използвайте формичките. За да се получат камбанките, елхичките, ангелчетата, е необходимо тестото да не е разточено много тънко, защото няма да можете да ги отделите от работния плот. Печете меденките в предварително загрята на 180 градуса фурна върху хартия за печене. Те са напълно готови, когато кухнята се изпълни с аромата на пресни сладки, а меденките придобият лек розов цвят. Важно е да внимавате при печенето, защото изпуснете ли момента, лесно се препичат. След като ги извадите от фурната, по желание може да слепите готовите и все още топли (но не горещи) меденки с конфитюр. За да станат вашите меденки по-красиви, може да им приготвите глазура. Бялата глазура се приготвя много лесно. Пресявате два пъти пудрата захар и я разбивате с тел или с миксер с белтъка на едно яйце. Добавяте и 3-4 капки лимонов сок и отново разбивате, докато се получи гъста еднородна смес. Пълните шприца и... творите. За шоколадовата глазура - на водна баня разтапяте шоколада и маслото, като внимавате сместа да не стане прекалено рядка. След това с помощта на малка лъжичка напръсквате меденките.
Все още няма коментари