Сезонът на червеното цвекло съвпада с този на зелето и често то не стига до нашата трапеза. Всъщност цвеклото е в пъти по-полезно от останалите есенни зеленчуци не само защото пречиства черния дроб, а и защото подсилва имунитета. Свикнали сме да го хапваме предимно на салата, но основните ястия с негово участие никак не са за подценяване.
Розова супа
ПРОДУКТИ: 4 глави червено цвекло (около 500 г), 100 г заквасена сметана, 15 г сушени манатарки, 2 скилидки чесън, 2 стръка керевиз, 1/4 връзка копър, 4 с. л. зехтин, сокът от 1 лимон, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Цвеклото се измива добре, всяка глава се поставя върху парче алуминиево фолио. Овкусява се със сол и черен пипер и се полива със зехтин. Завива се хубаво с фолиото, поставя се в тава и се налива малко вода. Пече се 1 час в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. След това се бели и се настъргва. Гъбите се накисват в гореща вода. Когато омекнат, се отцеждат и се накълцват, а течността се запазва. Цвеклото се слага в тенджера заедно с гъбите, течността, в която са били накиснати, наситнените керевиз и чесън и лимоновия сок. Заливат се с 1 л вода и се готви 20 минути, докато супата се сгъсти. Сервира се със заквасена сметана и наситнен копър.
Шарена салата
ПРОДУКТИ: 300 г червено цвекло, 300 г моркови, 300 г ябълки, 100 г орехи, 1 лимон.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Цвеклото се сварява и се настъргва на ренде в купа. След това се настъргват морковите и ябълките. Салатата се сервира, наредена по цвят, и отгоре се поръсва с орехи. Овкусява се със сол и лимонов сок. По желание може да се добави различен вид сирене или кашкавал, които кореспондират отлично с кореноплодните зеленчуци.
Зеленчукови гювечета
ПРОДУКТИ: 600 г червено цвекло, 300 г моркови, 200 г сирене халуми, 150 г жълти чери домати, 100 г зелени маслини, 40 мл зехтин, 30 мл винен оцет, 2 скилидки чесън, 1 ч. л. риган, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Цвеклото и морковите се обелват и се нарязват първо на тънки ленти, а след това – на ивички. Маслините се наситняват, чесънът се стрива на паста, а чери доматите се разполовяват. В купа се смесват цвеклото, морковите, чесънът, доматите, риганът, оцетът, зехтинът, сол, черен пипер и маслините. Гювечетата се мажат със зехтин. По желание на дъното им се слага нарязано на кубчета сирене халуми. Зеленчуците се разпределят в гювечетата, поливат се с малко зехтин и се похлупват. Ястието се пече около 30 минути в загрята на 200 градуса фурна.
Ризото с билки
ПРОДУКТИ: 4 глави червено цвекло, кората от 1 портокал, 4 стръка мента, 40 г орехи, 80 г синьо сирене, 4 скилидки чесън, 300 г ориз, 300 мл пилешки бульон, 100 мл бяло вино, 2 с. л. зехтин,100 г краве масло, 1 ч. л. кориандър, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Зехтинът се сгорещява в тиган с дебело дъно и в него се запържва наситненият чесън. Добавя се оризът, разбърква се и се налива бялото вино. Постепенно, при непрекъснато бъркане, се сипва първо бульонът, а след това и 500 мл вода. Оризът трябва да стане алденте. Цвеклото се обелва, измива се, нарязва се на кубчета и се запържва в 40 г масло. Посолява се, наливат се 300 мл вода, оставя се да омекне за 10 минути и се прибавя към ориза. Ястието се овкусява с кориандъра, сол и пипер, разбърква се и се дърпа от огъня. Слагат се наситнените орехи, останалото студено масло, наситнената мента и настърганата портокалова кора. Всяка порция се поръсва с натрошено синьо сирене и по желание се накъсва още мента за цвят и аромат.
Все още няма коментари