Съществуват стотици сортове домати, но независимо от големината всички те са еднакво полезни. Хапването им поне веднъж дневно осигурява нужната доза витамин С на организма и поддържа холестерола в допустими граници. Доматите често биват подценявани за сметката на пипера и у нас се използват предимно за салати. Пълнени обаче са далеч по-сочни от чушките и си подхождат вкусово с много повече продукти.
Студено предястие
ПРОДУКТИ: 8 розови домата, 200 г сирене, 100 г извара, 1 скилидка чесън, 2-3 с. л. олио, 2-3 стръка пресен копър.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: С остър нож се изрязват капачета на доматите. След това сърцевината на доматите се изрязва и се изгребва с чаена лъжичка, като се внимава да не бъдат пробити. Сиренето, изварата и наситненият чесън се слагат в купа и се намачкват с вилица, като по време на мачкането се добавя олиото. След като се получи сравнително еднородна смес, към нея се поръсва наситненият копър. Доматите се пълнят със сместа с помощта на чаена или супена лъжица и отгоре се поставят отрязаните капачета. Така приготвените домати се слагат в хладилник за около 1-2 часа и се сервират като предястие за аперитив - ракия или водка.
По малтийски
ПРОДУКТИ: 4 средно големи домата, 2 скилидки чесън, 5–6 филийки хляб, 4 филета аншоа (големи), 2 стръка магданоз, 2 стръка мента, 60 мл зехтин, 1 с. л. червен винен оцет, 1 с. л. каперси, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Доматите се разполовяват и се издълбават. Овкусяват се със зехтин и сол. Хлябът се смила и се разбърква с 30 мл зехтин. Трохите се пекат в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до златисто – за 5–7 минути. Оставят се да се охладят. Каперсите, ментата, магданозът и аншоата се нарязват на ситно. Чесънът се стрива на паста с малко сол. Трохите се смесват с каперсите, чесъна, аншоата, ментата и магданоза. Овкусяват се с оцет, останалия зехтин и сол. Доматите се пълнят с ароматните трохи и се оставят поне за 30 минути в хладилник. Сервират се с още мента, магданоз, зехтин и сол.
С кайма
ПРОДУКТИ: 6 големи червени домата, 600 г смляно месо от телешка плешка, 100 г ориз, 100 г краве сирене, 60 мл зехтин, 2 филийки хляб, 2 стръка мента, 1 скилидка чесън, 1 глава лук, 1/4 ч. л. риган, 1 щипка канела, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в 40 мл зехтин, докато омекнат и започнат да се карамелизират. Добавя се каймата. Пържи се, като се бърка непрекъснато, за да стане на дребни трохи. Щом започне да се карамелизира, се прибавят наситнените листа от мента и канелата. Сипва се и оризът. Пържи се, докато стане стъклен, след което се наливат около 100 мл вода. Овкусява се със сол и черен пипер. Щом течността се абсорбира, съдът се дърпа от огъня. Доматите се разполовяват напречно и се издълбават с помощта на лъжичка. Сърцевината им се почиства от семките, накълцва се и се смесва с натрошено сирене и с плънката от кайма и ориз. Доматите се пълнят със сместа и се подреждат в тава. Пекат се 25–30 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Хлябът се смила със сол, черен пипер и риган. Залива се с останалия зехтин и се разбърква. Пече се 10 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Доматите се поднасят, поръсени с ароматните трохи.
С бекон и яйца
ПРОДУКТИ: 8 червени домата (средно големи), 6 филии бял хляб, 3 с. л. зехтин, 100 г бекон на ленти, 100 г песто, 8 яйца от пъдпъдъци, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Доматите се изрязват отгоре. Издълбават се и се посоляват. Обръщат се и се оставят да се отцедят. Хлябът се смила в блендер, трохите се поливат със зехтин и се запичат за 10 минути в загрята на 180 градуса фурна. Лентичките бекон се подреждат в тава с незалепващо покритие и се пекат в загрята на 180 градуса фурна до златисто – около 15 минути. Отцеждат се от излишната мазнина върху кухненска хартия, наситняват се и се смесват с трохите. Във всеки домат се слага от пестото, разпределят се трохите с бекон, чуква се по 1 яйце и се пекат около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Все още няма коментари