Лесен щрудел
Необходими продукти: 1 пакет фини точени кори, 1 кутия локум, 1 кг ябълки - настъргани, 1,5 ч.ч. захар, 1 ч.ч. орехи - едросмлени, 5 с.л. олио, 200 мл газирана вода, канела на вкус, стафиди на вкус.
Начин на приготвяне: В намаслена тава се редят три кори и се слага по малко от настърганите ябълки, стафиди, локум, захарта, канелата, орехите и олиото. Отново се нареждат три кори и плънка, завършва се с кори. Щруделът се реже като торта, докато е суров, полива се по прорезите с газираната вода и малко олио. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до порозовяване.
Арменски изкушения
Необходими продукти: 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. вода, 1 малка щипка сол, 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода, 200 г орехови ядки, 150 г локум.
За овалване: 150 г пудра захар, ванилия.
Начин на приготвяне: Водата и олиото се слагат да заврят. След това се прибавят содата и солта и сместа се отмества от котлона. Прибавя се брашното наведнъж и се бърка с дървена лъжица. Получава се топка тесто, която се оставя да се охлади. Взимат се топчета тесто и се разстилат леко на дланта. В средата се поставя парченце локум и орехче и се оформя топче. Сладките се подреждат в тава, застлана с хартия за печене, и се пекат на 180 градуса, докато се зачервят. Изваждат се от фурната и още горещи се овалват в пудрата захар.
Сиропирана баница
Продукти: кори - 1 пакет, локум - 2 кутии, 4 яйца, захар - 1 ч. ч., олио - 1/2 ч. ч., бакпулвер - 1 пакетче, брашно - 1/2 ч. ч., ванилия - 2 прахчета. ЗА СИРОПА: вода - 2 ч. ч., захар - 2 ч.ч.
Начин на приготвяне: Вземаме две кори, слагаме ги една върху друга. В единия им край по ширина поставяме по три разтеглени локумчета. Навиваме корите един път. След това по цялата им ширина насипваме с лъжица от плънката, приготвена от предварително разбитите яйца, захар, олио и брашно с бакпулвера и ванилията. Навиваме корите и ги нареждаме в намазана с мазнина тава. Процедурата повтаряме и с другите двойки кори. Поръсваме отгоре с олио и печем. След като изстине, я заливаме с топъл сироп, приготвен от водата и захарта. Покриваме с кърпа, за да се задуши.
Пурички с орехи
Необходими продукти: 1,5 ч.ч. свинска мас, 1 ч.ч. прясно мляко, 30 г мая, 2 ванилии, брашно, орехи, локум, пудра захар.
Начин на приготвяне: Свинската мас се разбива до побеляване. Прибавят се 3 с.л. брашно, но не се разбърква. Върху него се изсипва прясното мляко, в което е разтворена маята. Бърка се с миксер, докато се поеме млякото. Добавя се още брашно и се замесва меко тесто. Оставя се да престои на студено 1 час, след което се разточва на кора и се нарязва на квадрати. В единия край се слага от плънката, направена от наситнените орехи и локум, и се завиват на пурички. Пекат се в намазнена тава в умерена фурна.
Семеен кекс
Необходими продукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 150 г локум (1 кутия), ядки по избор - орехи, бадеми.
Начин на приготвяне: Всички продукти се смесват и разбъркват добре - локумът се нарязва на малки парченца и внимателно се добавя към сместа, за да не падне на дъното, а може и да се нареди върху тестото. Изсипва се в намазнена и набрашнена тава или форма за печене и се пече в умерена фурна. Вече готов, се ръси с пудра захар или се залива с глазура, приготвена от пудра захар и лимонов сок.
Все още няма коментари