Зимните празниците са най-очакваните и подготовката им е свързана с много финанси и усилия. Прието е обаче празничната трапеза да бъде обилна, а тази в новогодишната нощ няма как да мине без десерт. Дори да сме планували основното меню и предястията, изборът на сладкиш ни изнервя и започваме да се чудим какъв да изберем, за да си спестим време. Затова сме ви подбрали няколко ефектни и лесни за изпълнение новогодишни десерти.
Тирамису с горски плодове
ПРОДУКТИ: 300 г маскарпоне, 3 жълтъка, 3 с. л. мед, 1 пакет бишкоти, 300 г горски плодове (ягоди, малини, къпини или микс), 1 лайм, 1 пакетче ванилия, 200 мл прясно мляко, плодове за украса.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маскарпонето се смесва с жълтъците, меда, ванилията и настърганата лимонова кора, а за по-силен вкус може да се използва и сокът от лайма. Разбиват се до получаването на гладък крем. Добавят се почистените и измити плодове. Ако е нужно, ягодите се режат на половинки или четвъртинки. Кремът се разбърква внимателно. Бишкотите се топят изцяло в прясното мляко или само горната им част, която е със захар. Поставят се с по-кафеникавата част надолу и се редят плътно една до друга в тортена форма. Намазват се с плътен слой крем, отново се подрежда ред бишкоти, покрива се с останалия крем и се украсява с плодове. Сервира се, след като престои поне 1 час в хладилник.
Сладкиш с тиква
ПРОДУКТИ: 1 кг тиква, 1/2 ч. ч. галета, 1/2 ч. ч. смлени орехи, 2 с. л. краве масло, 1 ч. ч. захар, 2 ч. л. канела, 2 яйца, 3/4 ч. ч. прясно мляко.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Нарязаната на кубчета измита и обелена тиква се сварява. Отцежда се от водата и се пасира. Към охладеното пюре се прибавят последователно галетата, орехите, маслото, захарта, канелата, двата разбити жълтъка и прясното мляко. Разбърква се добре, докато се получи хомогенна смес, и се добавят разбитите на сняг белтъци. Сладкишът се изсипва в намазнена тава и се пече във фурна на 200 градуса около 15 минути. По желание може да се поръси с пудра захар или да се сервира с карамелизирани орехи.
Бърза шоколадова торта
ПРОДУКТИ: 1 пакет бисквити „Закуска” (300 г), 125 г краве масло, 250 мл прясно мляко, 50 г натурално какао, 60 г стафиди, 50 мл ром, 1 буркан сладко от зелени смокини (цели), 100 г печени лешници (без сол), 1 пакетче ванилова захар (10 г), какао за поръсване, сладкарска сметана за поднасянето.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бисквитите се начупват на едро и се поставят в купа. Млякото се кипва и към него се прибавят маслото и какаото. Разбърква се, докато какаото се разтвори, и се оставя да се охлади. Смокините се нарязват на парченца и заедно с течната част от сладкото се добавят към сместа с бисквитите. Лешниците се нарязват на едро и заедно със стафидите, предварително накиснати в рома, и ваниловата захар се слагат в купата. Налива се и млечната смес. Трябва да се получи нещо като шоколадова каша. Тя се разпределя във форма за торта с диаметър 20–22 см. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник да стегне за 3–4 часа. После се поръсва с малко какао през цедка, изважда се от формата и се поднася с разбита сметана.
Пудинг „Капучино“
ПРОДУКТИ: 400 мл прясно мляко, 1 пудинг ванилия, 3-4 с. л. захар, 2 с. л. инстантно кафе, 250 мл сладкарска сметана, канела (за украса).
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Част от млякото (300 мл) се кипва. Дърпа се от котлона и се добавят разтвореният в останалото студено мляко пудинг, захарта и кафето, и се разбърква до получаване на гладка смес. Връща се на котлона и се оставя да заври, като се бърка за кратко на тих огън. Разпределя се в купички и се оставя да изстине. Гарнира се с разбита сметана и се поръсва с канела.
Все още няма коментари